Joskus retkikohteemme valitaan avaamalla kartta ja tökkäämällä sormi johonkin kohtaan (käytännössä kuitenkin karttaohjelmalla, ja zoomaamalla johonkin satunnaisen linnan suuntaan tunnin ajomatkan sisällä). Näin löytyi tämäkin seuraava kohde, joskin olemme ajaneet sen ohi monet kerrat, kun päätämme mennä Frankfurtin suuntaan "maalaisreittiä". Tässä risteyksessä on nopeuskamera, jota tarkkaillessa tienviitan lukeminen on mennyt ohi - kyltissä lukee Saalburg.
Seuraa siis taas kerran pieni historiapläjäys; kaivele muistoistasi jotain Gladiaattori-elokuvan tyylistä maailmaa (sieltä niitä verisiä taisteluita alkupuolelta elokuvaa, ei niinkään itse gladiaattoritaisteluita); ja jos olet historian tuntija - anna anteeksi kömpelöt käännökseni ja nimikkeeni. Joudun taas myöntämään, etten tunne historiaa niin kamalan hyvin..
Römerkastell Saalburg on Rooman valtakunnan aikainen linnoitus ja osa valtavaa 100-luvulla rakennettua linnoitusketjua nimeltä Limes Germanicus. Limes -muuri merkitsi Rooman valtakunnan rajan eroksi barbaarialueista. Alkuun, noin vuonna 90, tämä kastelli ja muuri oli rakennettu puusta kunnes noin v. 135 600 miehen kohortti siirrettiin alueelle, ja he vahvistivat ja laajensivat linnaketta. Myöhemmin linnakkeen alueelle ja muurien ulkopuolelle syntyi pieni yhteisö, vicus, jossa asui kaiken kaikkiaan noin 2000 ihmistä.
Vuonna 233 germaanit hyökkäsivät linnoitukseen ja se tuhoutui tulipalossa, ja vuoteen 260 mennessä linnoitus ja rajamuuri hylättiin. Vasta 1800-luvulla aluetta alettiin uudelleen tutkia ja kaivaa esille. Vuodesta 2005 asti tämä kastelli on kuulunut osana Limesia UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.
Römerkastell Saalburg, Porta Praetoria |
Pääportin sisäänkäynti |
..ja sitä vartioiva Antonius Pius, joka oli Rooman keisarina näihin aikoihin. |
Rooman valtakunnan silloiset rajat kulkivat Germaniankin halki myötäillen Tonavaa ja Reiniä |
Tässä tarkempaa linjausta Limesille Taunusvuoriston alueella. (Me asumme barbaarialueella muurin ulkopuolella.) |
Tästä kuvasta näkee kastellin suuruuden sen kukoistuksen aikaan |
Ja vielä ennen kuin käydään kastelliin sisälle: kuvittele kaikki seinät ja muurit tällaiseksi valkoiseksi pinnaksi, jollainen se 100-luvulla oli.. |
Muurien sisäpuolella on useita rakennuksia, sekä kaivoja, puistoaluetta (eläimille, sotaharjoituksiin, ruuanlaittoon..), raunioita sekä tietysti lisää muuria. |
Horreum, viljavarasto, missä nykyään pidetään suurta kokoelmaa alueelta kaivettuja työkaluja, astioita, aseita, koruja ja muita tavaroita. |
Principian ulkomuuri |
Principian sisäpiha, missä korkeampiarvoiset sotilaat asuivat ja käyskentelivät |
Praetoriumin eli komentajan (en osaa nimetä, onko konsuli vaiko kuinkamonenpäämies..) asunnon sisäänkäynti |
Seinämaalauksia on onnistuttu entisöimään jonkin verran; elämä on ollut hyvää ..toisille. |
Museoalueella on useita rakennuksia, joissa on kokoelmia, näyttelyitä, opasteita, pelejä, elokuvia ja vaikka mitä interaktiivista opiskeltavaa Saalburgin historiasta ja Rooman valtakunnasta. |
Kastellin muuri, uudelleen rakennettuna tietysti. Muurien ulkopuolella on vielä kuiva vallihauta. Kauempana kulkee itse Limes, joka koostuu muurista ja valleista. |
"Pakanoiden portti" |
Pääasiassa kaikki informaatio on saksaksi, mutta (museo)alueella ja näyttelyissä on myös lyhyitä englanninkielisiä kuvauksia. Informaatiota tulee paljon, kun latinankielisä nimikkeitä koittaa itselleen avata useamman kielen kautta. Opastus olisi varmasti opettavainen ja selkeämpi tapa ymmärtää tuota aikaa (sen hinta on aikuiselta 2€, sisäänpääsylipun lisäksi, joka on vain 5€).
Kastellin alueella on myös arkeologinen puisto, kastellin eteen rakentuneen yhteisön raunioita, osia itse Limesista ja paljon muuta tutkittavaa; alueelle johtaa myös moni vaellusreitti. Museo järjestää paljon tapahtumia ja teemapäiviä, voipa täällä järjestää myös juhlia. Muurien sisällä ulkoalueilla on myös useita pisteitä, joissa historiallisiin asuihin sonnustautuneet "asukkaat" esittelevät elämää linnakkeessa (huomioi näytösajat - me tulimme tänne vasta illalla muutamaa tuntia ennen sulkemisaikaa, jolloin näytökset olivat jo ohi). Näyttelyt on rakennettu hyvin informaativisesti ja paikalla käy paljon koululaisryhmiä - olisipa meillekin opetettu historiaa näin! Jos nälkä yllättää, alueen taverna palvelee (plus alueen ulkopuolella on hieno Landgasthof Saalburg)!
Aiheesta löytyisi vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa, enkä osaa tähän kaikkea edes tiivistettynä laittaa; jos innostuit, niin hae nyt alkuun vaikka sanoilla "Saalburg" (museon sivut tässä), "Rooman valtakunta" ja "antiikin Rooman armeija"..
Tämä retki oli meille melko hämmentävää, koska löysimme sellaista historiaa, jonka konkreettista olemassaoloa emme osanneet kuvitella; asumme valtaisan entisen Rooman valtakunnan rajamailla! Vähän matkan päästä löytyy (mahdollisella yhdistelmälipulla) vielä vanhempaa historiaa, nimittäin kelttiläinen museo Keltenwelt. Sen joudumme jättämään toiseen kertaan, tämänkin sulattelussa menee vielä jonkin aikaa. Mutta suosittelemme ehdottomasti Saalburgiin tutustumista, jos olet vaikkapa pitempään Frankfurtissa; museo ja alue on Bad Homburgin puolella (mistä tänne pääsee bussilla, jos et ole autolla liikenteessä).
Veni, vidi.. mutta ei vici (tulin; näin; mutta en voittanut tätä kohdetta)!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!