1. toukokuuta 2014

Jägerin der verlorenen Garten, Teil 1

Achtung u. Warnung! Nyt se alkaa, puutarha-aiheiset postaukset. 

Muutaman päivän sateen jälkeen ilma on hieman viilennyt, vaikka onkin edelleen lämmintä ja kosteaa. Täydellistä puutarhan kasveille, hyville, pahoille ja rumille. Ruohonleikkuu jäi helteiden aikaan kesken, koska oli liian kuumaa työntää leikkuria epätasaisella ja liian pitkäksi kasvaneella nurmikolla (pihiydellä ei ole mitään tekemistä asian kanssa, Lidlin kelaleikkuri 39,99€), ja sateella leikkuusta ei tule mitään (=tekosyitä). Joten vappupäivä oli mitä mainioin hetki aloittaa kadonneen puutarhan metsästys. Hanskat käteen, ötökkäkammo taka-alalle (täällä vilisee mullassa ja pusikoissa paljon tiuhempaan kuin Suomessa) ja hommiin matcheten kera.

Ennen.
Näkymä kuistilta ja pääovelta kohti Herborner Strassea, vasen reuna.
Puutarhatontun jälkeen hienoin pihakoriste, pahvinen kaivo..
Valitettavasti se vaan istuu tiukasti maassa, eli tuhoamisen sijaan
se täytyy sulauttaa maisemaan..

Lähikuva pihan kolmanneksi kiinnostavimmasta taideteoksesta,
homehtunut lasten keinuheppa..

Jalankulkijoiden reitti pihalle. Tuija-aita!
Haperoitunut tyttöpatsas löytyi tuolta nurkasta, keskinurmikolta.

The Kukkapenkki kaksi viikkoa sitten. Ja puutarhurin apulainen.

The very same Kukkapenkki tänä aamuna! Vettä ja lämpöä on riittänyt!

Hankalinta on keksiä, mitä jätetään, mitä ei..? Horsmaa ja persiljaa..??

Tämän jätin koska siinä on vanhoista oksista päätelleen
viime kesänä ollut jotain yli metrin korkeaa kukkivaa..

Kuten kuvista näkyy, kevät on ollut lämmin, ja koska Pikkutalossa ei ole hetkeen ollut asukkaita, pihalle ei oltu tehty mitään sitten (ainakaan) viime syksyn. Talvi oli kuiva ja vähäluminen, sen huomasi muumioituneista omenoista puiden alla.

Ilmeisesti Pikkutalossa ja takapihalla sijaitsevassa uudemmassa asunnossa on asunut kaksi sukupolvea edellisinä vuokralaisina. Vanhemmat isossa talossa (=meidän Pikkutalo onkin iso! :), ja nuori pari uudemmassa pienemmässä asunnossa. Jaamme siis naapurin kanssa mm. takapihan, roskahuollon, lämmityksen jne.

Pieni poikkeama aiheesta: Viime viikolla, kun vielä oli hellettä, istuin puutarhassa lukemassa, kun portillemme pysähtyi vanha valkotukkainen rouva. Hän katseli pihaa pitkään, ja Koiruus tietysti hyökkäsi portille haukkumaan. Menin kysymään, voinko olla avuksi, ja rouva kyseli olimmeko ostaneet talon. Rouva oli hyvin pahoillaan, että olemme vain vuokralaisia, mutta vakuutin hänelle, että aiomme asua täällä jonkin aikaa ja pitää talosta ja pihasta hyvää huolta. Hän alkoikin kertoa tarinaa siitä, kuinka hän on asunut nuorena tyttönä tässä talossa (ja paljon jotain, mistä en saksan alkeillani ymmärtänyt kuin sanan sieltä, toisen täältä..)! Naapurissa oli kuulemma ollut ihana kirsikkatarha siihen aikaan, ja lapset - rouva mukaan lukien - olivat varastaneet kirsikoita aidan yli aina koulusta tullessaan, koska ne olivat olleet niin hyviä. Toisella puolella oleva naapuri taas oli ollut lasten opettaja, hyvin kiukkuinen sellainen, ja huudellut ilmeisesti lapsille jotain kirsikkavarkauksista. Rouva jutteli minulle menneitä pitkän tovin, enkä osannut kuin ihastella ja nyökytellä, ja sitten hän lähtikin bussilleen (meidän kohdalla on muuten sitten molempiin suuntiin pysäkit, kun tulette tänne :).

Joku on joka tapauksessa pitänyt tämän puutarhan hoidosta johonkin asti, koska omenapuut ovat moittettomasti leikattuja, mansikoita on istutettu joka paikkaan (ilmeisesti täällä rakastetaan parsaa ja mansikoita, koska molempia myydään joka risteyksessä kojussa ja joka kaupassa, ja jokaisella, JOKAISELLA, on pihallaan valtavat mansikkaviljelmät), puutarhavajalla sijaitsi ihana vadelmapensaikko (siitä lisää (suru)uutisia myöhemmin), ja pienellä terassipaikalla on monta äskettäin leikattua ruusupensasta. Puhumattakaan marjapensaista, joihin on jo kasvamassa valtava määrä marjoja, ja suuri raparperi.

Mielenkiinnolla siis hyökkäsin pahimman pöheikön eli Suurimman Kukkapenkin kimppuun. Muttamutta.. Mitä nämä kaikki kasvit ovat?! Minun suuri puutarhurin (harrastelija, itseoppinut)urani alkoi vasta muutama vuosi sitten, kun ostimme Oman Kodin Suomessa! Jo siellä oli vaikea kitkeä kukkapenkkejä, koska kaadoin keväisin penkit täyteen siemeniä, odotellen rehevää englantilaista cottage gardenia, enkä erottanut versoista muita rikkaruohoja kuin voikukan, kortteen (vanha metsätontti) ja jonkun rikkaruoho-krassityyppisen..! :)

Päätin rohkeasti kitkeä kaiken "persiljan" pois, ja sehän kasvoikin sitten ehkä puoleen väliin Kiinaa asti. Mukana lähti jonkin verran tulppaanien sipuleita ja jotain muuta sipulikasvia, ne keräsin talteen syksyn istutuksia varten.. Päätin jättää "horsman", koska sitä kasvaa kaikilla naapureillakin kukkapenkeissä, joten jään mielenkiinnolla odottamaan, mikä siitä kasvaa. Samoin jätin tuon viimeisen kuvan pyöreälehtisen kasvin, ihan vain siitä syystä, että se vakuuttaa kasvutavallaan.. Ja vanhat kuihtuneet varret kasvuston alla viittaavat siihen, että siitä kasvaa melko vaikuttavan kokoinen (rikka?)kasvi. Jos joku viisaampi tunnistaa penkin kasvustoa, kommentoikaa toki, niin osaan ehkä vastaisuudessa joko säästää kasvin tai hoitaa sitä oikein!

Puskaa perkaessani löysin seasta pionin (!) lisäksi myös tukahtuneen hortensian (!!) ja jonkin toisen kukkivan, mutta huonossa kunnossa olevan pensaan, sekä merkkejä siitä, että kukkapenkissä on kasvanut aiemmin punaista ja valkoista patjarikkoa - joita meinasin istuttaa penkkiin uudestaankin. Penkin tausta oli myös täynnä naapurin puolelta puskevaa murattia, siitä nyhdin jo aiemmin sisälle porraskäytävään komeita oksia pylvään päälle valumaan viherputouksena ylhäältä alas.. :) Näyttää siltä, että voin vierailla murattivarkaissa myöhemmin uudestaankin.

Ja mitä saatiin aikaan tänään?

The Kukkapenkki nyt. Plus nyhdettyä nurmikkoa,
vaatinee muutaman ajon ollakseen primassa kunnossa..

Kukkasipulit talteen, pioni, "horsma" ja mysteerikasvi.
Muutama laukka alkaa kohta kukkia taustalla :)

Joku on myös aikanaan kivennyt penkit, reunakiven jälkeen on 10cm pikkukivivalli,
ja vielä lappeellaan toisen kerran kiveys - ruohonleikkuutta helpottamaan.
Ja penkistä nousi myös tuo outo kivilajitelma,
TOIVON ettei se ole esim. jonkun rakkaan lemmikin hauta tms..!

"Pihakaivo" pääsee esille! Tämä projekti tulee esittelyyn erikseen..

..ja sillä aikaa Mies urakoi keskinurmikon kuntoon omppujen alta, ja kas, puksipuupallero!
Kuvia muokattu suuremmaksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!