15. syyskuuta 2014

Ein paar Worte über die Sauna

Varoitus: Teksti sisältää viittauksia vaatteettomuuteen, 
ei liian nuorille tai herkille mieli(kuvituksi)lle luettavaksi.

Minä luulin aina, että suomalaiset ovat neutraaleja alastomuuden kanssa, onhan Kotimaassa aina saunottu perheen, kavereiden ja välillä tuntemattomampienkin kanssa ilman vaatteita, mökillä järveen juostaan suoraan lauteilta ilman rihman kiertämää ja niin edespäin. "Se kuuluu meidän kulttuuriin, me ei turhia ujostella". Saunominen yhdistää, siellä ratkotaan henkilökohtaiset-, muiden ja maailman ongelmat, juodaan, lauletaan, lyödään löylyä (kilpaa), vihdotaan, joskus jopa painitaan.. Toisen selkä pestään aina, ja kannetaan lisää vettä järvestä, jos se sattuu loppumaan. Saunominen on Ihanaa! Ja minulla on oikeasti sitä ikävä.

Ilmeisesti olen ollut aina väärässä. Tai olen yhtäkkiä muuttunut hiirulaiseksi. Tokihan tiesin odottaa nudismia rannoilla, onhan se tuttua jo Välimeren kohteista vuosien ajalta, saksalaisiahan ne pääasiassa on. Ja käsite "saksalainen sauna" on aina vähän naurattanut, totta kai siellä ollaan alasti! 

Mutta nyt, aivan kuin IS tai muutamat muut uutissivustot: 
"Oletko aina saunonut v-ä-ä-r-i-n-!?" 
"Asioita, joita et tiennyt saunomisesta."

Olemme käyneet nyt kahdessa eri kylpylaitoksessa tässä lähitienoolla, joten tutkimukseni aiheesta on vielä osittain keskeneräinen. Odotan tulevien tutkimusten silti noudattavan seuraavaksi kuvailtavaa kaavaa. Ensimmäinen visiteeraamamme Therme on suosittu vesipuistomainen malli - löytyy kuuma- ja kylmävesialtaat, "villi virta", hierovat vesiputoukset ja poreilevat pötköttelyaltaat, aaltokone ja niin edelleen. Altaiden reunat on täytetty palmuilla, kreikkalaisilla patsailla ja rantatuoleilla. Sisäilma on lämmintä, noin kolmenkympin hujakoilla. Vähän kuin Flamingossa Vantaalla.

Lisämaksusta, vesipuiston lisäksi, pääsee saunamaailmaan, jonka ovella ilmoitetaan, että saunat ovat tekstiilivapaata aluetta - toki, uima-altaiden kloori on vaarallista kuumassa, eikä uikkarit tykkää muutenkaan kuumasta. Näin meilläkin Kotimaassa on aina opastettu. Saunamaailma kannattaa valita, jos on aikuisten kesken liikenteessä, sillä ainakaan täällä alle 16-vuotiaat eivät pääse alueelle ilman vanhempien valvontaa (ei siis mitään lapsia vastaan, rauhoittaa vain tunnelmaa saunoissa, siitä hieman selventävämpää sisältöä tuonnempana). Saunamaailmasta pääsee myös omalle ulkoalueelle, missä on saunamökkejä, lisää altaita ja jacuzzeja. Ravintola löytyy kummaltakin puolelta, ja halutessaan lasin voi vaihtaa muoviseen, jolloin sen kanssa pääsee lähemmäs altaita - altaissa tai saunoissa ei juoda!

Toinen testattu kylpylä on hieman pienempi ja fiinimpi, spa-tyyppinen ratkaisu, kuitenkin samalla ajatuksella kuin ensimmäinen, tosin täällä sauna-alueella järjestetään päivittäin vaihtuvaa ohjelmaa, kuten aromisaunat (Menthol XL oli toteutettu juuri hetkeä aiemmin, silmi kirveli, iho "jäätyi" ja henki salpaantui). Tarjolla on tiettyyn kellonaikaan hedelmiä tai jugurttijäädykettä, ja jos ei halua varata hoitoja, niin jalkakylvyn voi tehdä itse; lehtiä riittää luettavaksi, ja löhötuolit on astetta mukavampia, osassa jopa lampaantaljat pehmusteina jne, jne - kyllä täällä osataan hemmotella! Ja ohjelmanumeroihin osallistutaan, kansa siirtyy kiltisti paikasta toiseen aikataulun mukaan. Täällä on tarjolla myös riippukeinuja, kirjasto, jopa nukkumaan pääsee saunomisen välillä, jos alkaa kovasti ramasemaan..

Saksalainen ottaa kylpylään mukaan pyyhkeen, kylpytakin, toisen pyyhkeen, tohvelit ja lipokkaat, viltin, musiikkia kuulokkeineen, kirjan, eväät ja kaikenlaiset puhallettavat kellukkeet ja painot vesijuoksua varten. Ihan normaalia, viisasta jopa.

Kaikki pukuhuoneet ja saunat ovat (peseytymissuihkuja lukuunottamatta) yhteisiä sekä naisille, miehille, lapsille että perheille. Joissain paikoissa on suurempia perhepukkareita, niin että lapsia on helpompi pitää silmällä. Vaatteet riisutaan ja puetaan ihan vaan siinä penkillä ja lokeron edessä. Kaappiin jätetään oikeastaan vain ne vaatteet, joissa kylpylään tultiin, loput saksalainen kantaa jumppakassissa/ kankaisessa ostoskorissa (ihan must-ostos muuten täällä, sekä kauppaan että kylpylään!) suoraan sauna-alueelle ja uima-altaalle, kaikkia noita edellä mainittuja tarvikkeitahan tarvitaan. Pesuaineita ei muuten löydy mistään, ne kuuluu tuoda itse mukanaan.

Saunomiseen suhtaudutaan suurella kunnioituksella, ohjeita seurataan täälläkin. Riippuen saunan lämpötilasta (40*C höyrysauna -- 105*C "suomalainen sauna"; löylyä ei pääse heittämään missään) ja kosteusprosentista saunassa suositellaan olemaan kaikkea 10 ja 30 minuutin väliltä, seinät ovat täynnä tiimalaseja ajan seurantaan. Saunassa vallitsee Ruhe, rauha, siellä ei jutella vaan meditoidaan, hengitetään syvään ja antaumuksella. Mieluiten vaakatasossa (= siksi lauteet ovat niin ihanan leveät).

Saksalainen myös noudattaa tekstiilivapaata aluetta täysin rinnoin ja varustein, pukuhuoneesta lähtien. Saunassa - tietysti! - ilman vaatteita; pyyhe levitetään lauteille sen mukaan aiotaanko siinä maata, vaiko istua. Kohteliasta, asiallista. Mieluiten jalat levällään joka tapauksessa. Saunasta astellaan suihkuun, pyyhkeen voi jättää jo siihen saunan ovelle naulakkoon, tai se raahataan mukana (kädessä) suihkun luona olevaaan naulakkoon. Suihkun jälkeen kuivataan ehkä naama, tai hiukset. Muutoin sekä sisätiloissa että ulkona ILMAkuivatellaan, hengataan, otetaan aurinkoa (tai maataan varjossa, riippukeinussa..), venytellään, kävellään ja siirrytään aktiviteetista toiseen, kävellään sadan metrin kahluuallas, jossa on luonnonkivipohja, napataan kourallinen jäitä kulhosta ja valellaan sillä saunakuumaa ihoa. Ihan siis munasillaan, miehet ja naiset.

Pariskunnat ovat pääasiassa vanhempia. Muutama naisporukka siirtyy paikasta toiseen, yleensä kylpytakki päällä, koska ulkona ei ole enää hellelukemia. Suurin osa vierailijoista on kuitenkin miehiä. Kaikenikäsiä. Yksin, kaksin, porukalla tai ilman. Pyyhe kädessä tai naulakossa. Parilla vähän kuolaa suun pielessä.

Nyt lue koko teksti uudelleen ajatuksella, ja muista, ettei kellään ole noin suurinpiirtein parkkipaikan jälkeen enää vaatteita päällä.

Minä istun lepotuolissa (ja saunassa) pyyhe tiukasti ympärilläni, uimapuku alla piilossa, ja muistelen kaiholla Kotimaan mökkisaunaa, vihtaa, löylyn heittämistä, kuivaa siideriä. Onnellisena siitä, etten erehtynyt tulemaan yksin vaan Miehen kanssa. Onpa joku jota tuijotella luvan kanssa. Siveyden sipuli.


Tämä kirjoitus ei ole tehty yhteistyössä kenenkään kanssa. 
Teksti sisältää ainoastaan omia mielipiteitäni ja havaintojani; osa saattaa olla täysin fiktiivistä ja subjektiivista, kirjoitettu kuitenkin kaikkia ja kaikenlaisia suomalaisia, saksalaisia, saunoja ja ideaaleja kunnioittaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!