12. maaliskuuta 2014

Muuto(kse)n tuulia

Tiedättekö, miksi viime päivinä on tuullut niin paljon, aika ajoin jopa myrskynnyt? Ehkä se on kevät ja Föhn-tuuli, kuten ne säätiedotuksissa sanoo. Mutta se on nyt tuntunut tänä keväänä jotenkin erityiseltä. Ainakin tytöt muistaa varmaan Pienen suklaapuodin alun ja lopun - nousee tuuli, joka pakottaa liikkeelle.. On siis aika levittää siivet ja katsoa minne tuuli puhaltaa. Kohde sentään on selvillä.

Se tuuli puhaltaa nimittäin pitkään pohdittua ja veivattua muutosta ja muuttoa, Saksanmaa kutsuu. Mies sai työtarjouksen pääkonttorilta. Sen jälkeen sähköpostia, puheluita, papereita ja nimikirjoituksia on jaeltu joka suuntaan. On pohdittu yömyöhään vaihtoehtoja. Itketty puhelimessa, iloittu uusista käänteistä. Aika pitkään tätä kuitenkin pidettiin vain pienen piirin tietona, koska papereiden ja faktojen lisäksi piti pohtia myös elämää, mitä me siltä halutaan, kuinka pärjätään, miten edetään. 

Vaikeinta oli ehkä tehdä päätös siitä, mitä omalle "uralle" tapahtuu. Nelisen vuotta sitten oli tärkeää, että on vakituinen työ, jotta uskaltaa ottaa lainaa pankista Omaa Kotia varten, ja nyt pankista ei juurikaan edes kiinnostuta meidän olinpaikasta, no velkavankeudessahan sitä ollaan, vaikka asuttaisiin missä. Voiko hyvästä (vaikkakin väsyttävästä) työstä noin vaan luopua ja jättäytyä omilleen? Teenkö itselleni (karhun)palveluksen? Vuorotteluvapaa olisi ollut täydellinen ratkaisu miettiä ja todeta, miten elämä uudessa paikassa lähtee liikkeelle, haluaako jäädä, vai palata. Se vaihtoehto kuitenkin evättiin, ja muiden vaihtoehtojen tutkailu ja haastaviksi toteaminen auttoi loppujen lopuksi tekemään selvän ratkaisun: otan ja lähden Miehen mukaan; koira kainaloon. Ja katson mitä tämä hullu tuuli saa aikaan.

"Paikalliset sanovat, että tällaisina iltoina autan-tuuli on valmiina puhaltamaan; le vent des fous, hullu tuuli, joka helisyttää ikkunoita, korventaa viljan eikä anna ihmisten nukkua. Valkoinen autan tuo kuivan kuumuuden, musta autan myrskyt ja sateen. Mihin suuntaan tuuli sitten puhaltaakin, muutokset eivät ole ikinä kaukana.

Mitä minä teen Lansquenet'ssa? Mietin tätä taas. Autan-tuuliko minut toi tänne? Ja kumpi se tällä kertaa on? Valkoinen autanko, joka pitää ihmiset valveilla, vai musta, joka tekee hulluksi?"  -- Joanne Harris

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!