22. syyskuuta 2014

Auf den Spuren von Goethe

Lähikaupunkimme Wetzlar on hauska sekoitus ostosmahdollisuuksia, ravintoloita ja vanhaa kaupunkia, ja paikasta onkin tullut vakikohteemme, kun haluamme viikolla ostoksille tai syömään. Vanhankaupungin kujilla on paljon vaatekauppoja, mutta myös paikallisia pikkuputiikkeja, joista löytyy erikoisia kenkiä, koruja, kirjoja, antiikkia ja käsityötarvikkeita. Kahviloita, ravintoloita, terasseja ja tutkittavaa löytyy paljon, ja palvelua saa täällä välillä englanniksikin.

Kuulin naapuriltamme, että Wetzlariin liittyy myös kiinnostavaa paikallishistoriaa, ja selvisi että nuori Goethe on asunut täällä erään kohtalokkaan kesän, johon perustuu hänen teoksensa Nuoren Wertherin kärsimykset. Tarinassa Werther (löyhästi sidottuna itse Goethe) rakastuu epätoivoisesti paikalliseen nuoreen naiseen Lotteen (= Charlotte Buff), joka on kuitenkin lupautunut toiselle, ja kaikki päättyy kovin traagisesti. 

Wetzlarissa järjestetään useita erilaisia teemakierroksia kaupungilla tähän tarinaan ja Goethen liikkeisiin perustuen. En onnistunut vielä pääsemään kierrokselle mukaan, mutta löysin netistä kirjallisen oppaan, jonka avulla laajensin eräänä ihanana intiaanikesäpäivänä kävelyreittiäni kameran kanssa.
  

Vanhankaupungin muureja ja torneja



Perinteistä tyyliä ja kivijalkaputiikkeja

Paikallista "eiraa"

..ja komeita maisemia

Sota on ollut kovasti läsnä


Goethen kujia

..Ja Lotten koti, Lottehaus museo



Kunniapaikalla tietysti Dom, joka toimii myös suunnistusmerkkina ympäri kaupunkia


Vanha hautausmaa kertoo paikallishistoriaa

Goethen lisäksi Wetzlar tunnetaan myös optiikasta, mm. Leica sjaitsee täällä näkyvästi

Hämmentävän montaa Emmaa makaa täällä..


Kaupunkia halkoo Lahn-joki

Alte Lahnbrücke



Mühlgraben



"Ruusukuja"



2 kommenttia:

  1. Mahtava tuo vihreä köynnös! Kuinka sujuu rupattelu naapureiden kanssa ja ostokset kaupassa jne, puhutteko enkkua vaiko saksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ihan huikea pihanaapuri, jonka kanssa jaamme takapihan; hän puhuu loistavaa englantia, koska on ollut ulkomailla pitkään töissä. Tosin olemme koittaneet jo sopia, että hän saa puhua meille englantia ja me hänelle saksaa - molemmille harjoitusta! Muutama muu naapuri juttelee auttavasti englantia, vaikka koitamme aina ensin saksaksi.

      Kaupassa ja ravintoloissa käynnit sujuvat ihan mukavasti, auttaa kun osaa ennakoida perusfraasit ("onko bonuskorttia", "keräättekö pisteitä" jne.), ja sinä päivänä kun opimme vastaamaan KIITOS SAMOIN ("gleichfalls") niin loppui tuskailu kassalla; täällä toivotetaan joka ilta eri asiaa, hyvää vapaailtaa, loppuiltaa, loppuviikkoa, viikonloppua jne..! Ja päälle hyvät päivänjatkot, heipat ja muut toivotukset. Tuppisuu ei saa olla :D

      Poista

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!