9. helmikuuta 2015

Eine Überraschung in Köln


Tunnustan. Olen Harry Potter -"fani". Tai en itse Harryn (joka on mielestäni ärsyttävä näsäviisas pikkuvanha kakara), vaan Sirius Mustan, Severuksen, Hagridin, Dobbyn, Weasley'n perheen ja alruunojen. Myönnän, että olen lukenut vain kolmisen osaa sarjasta kirjoina, ihan sujuvasti ne soljuivat, mutta minun fantasia-mielikuvitukseni on niin huono (Sormusten Herraa en ole koskaan saanut luettua, kun en ole osannut asioita kuvitella, tosin ei ne elokuvatkaan innostaneet..?), että tarvittiin elokuvat herättämään tämä maailma minulle.

Musiikki, lavasteet, hahmot - ne menevät huikeudessaan tarinan ohi, voisin vain seurata Tylypahkan kouluvuotta, luokkia, opettajia ja tapahtumia tuntitolkulla.. Olisi kovin kätevää osata vähän taikoa silloin tällöin.. Toki Voldemort on pelottava, ja ankeuttajat varsinkin, mutta kyllä minä tuijotan kerran vuodessa koko elokuvasarjan läpi pelkkien visuaalisten kokemusten vuoksi.

Olin alunperin netissä tutkimassa Kölnin tulevia karnevaaleja, kun törmäsin mainokseen, jossa kerrottiin Harry Potter. The Exhibition -näyttelyn olevan juuri nyt Kölnissä (ja minä huomasin asian vasta nyt! Sinä ehdit sinne vielä tämän kuun ajan, jos et jo lokakuussa löytänyt tapahtumaa - seuraavaksi näyttely jatkaa Pariisiin). Tapahtumapaikkana on Kölnin Odysseum seikkailumuseo, joka on vähän kuin Heureka Vantaalla, muttei sinne päinkään. Pysyväisnäyttelynä Odysseumissa on Museum mit der Maus, se TV:stä tuttu ruskea-keltainen hiiri, ja hänen kanssaan touhuttavat kokeilut ja kummallisuudet. Jos minulla olisi täällä lapsivieraita (vaikkapa kaksi ihanaa kaksospoikaa), niin suuntaisimme ehdottomasti tähän kohteeseen, varsinkin tähän viileään vuodenaikaan. Museon vieressä on muuten myös Die Köln Arcaden, jättimäinen ostoskeskus (huom. Kalkin kaupunginosassa, ei siis keskustassa).

Mutta takaisin Potteriin ja ystäviin, liput ovat aikuiselta kolmisen kymppiä, arkena päivällä vitosen edullisemmat (ja jos vielä tulee arkena vasta klo 15:30 eli "teeaikaan", pääsee reilusti alle kahdella kympillä sisään!), ei ihan halvat mutta mielestäni näyttelyn arvoiset. Netissä varoiteltiin jonoista ja ennakkolipuista tarkalla saapumisajalla, mutta marssimme lippuluukulle puolityhjään näyttelyyn perjantaina noin kahden maissa. Edellämme oli tosin juuri ollut bussillinen koululaisia..





Sisään näyttelyyn pääsee muutama kymmenen henkeä kerrallaan, Tylypahkan koulun Lajitteluhattu ensin jakaa porukan eri tupiin. Olimme hieman epäileväisiä siitä, millä kielellä näyttely on - koska en halunnut opetella enää kolmannella kielellä kaikkia näitä vaikeita nimiä! - mutta huolemme karisi jo tässä vaiheessa, Lajitteluhattu puhui samalla äänellä kuin elokuvassakin, ja myöhemmin näyttelyssä suurin osa teksteistä oli myös englanniksi (ja jos tarinan tuntee, ei tekstejä enää tarvitakaan). Pienen elokuvatiivistelmän jälkeen pääsimme melko massiiviseen näyttelyyn, jossa on asuja, rekvisiittaa ja osia lavasteista usean "huoneen" verran, teemoittain järjestettynä. Tässä kierros rekvisiitan kautta (suuri osa tiloista oli hyvin tunnelmallisen tummasti valaistu, joten yleiskuvat eivät onnistuneet ilman salamaa - jota ei tietysti saanut käyttää); jos haluat vilkaista suurempaa (laadukkaampaa!) kuvaa, kurkkaa täältä näyttelyn nettisivuilta lisää kuvia, ja Odysseum löytyy tästä.


Tervetuloa Tylypahkaan!

Allekirjoittanut Hagridin luona kylässä


Kiinnostavaa kirjallisuutta

Osaatko huoltaa luutasi?

Gilderoyn kuvitteelliset urotyöt?


Tämä opas pitäisi löytyä joka taloudesta..

Juorut kiinnostaa kaikkia, myöntäkää!


Tarpeellisia tarvikkeita ja aineksia


Ihana alruuna!
(huono kuva, koska se todellakin kiljuu ja sätkii!)

Teelehdistä ennustamaan..?

Hermionen ihmeväsky ois varsinkin reissuilla tarpeen!

Samoin tämä Kelmien kartta!

Tällä kynällä en suostuisi kirjoittamaan sanaakaan..


Pari sanaa lentämisestä

Huispaamista pääsi kokeilemaan kaatopalloja heittelemällä
Ryhmy oli onneksi turvallisesti kiinnitetty

Nimbus 2000? Ei sentään..

Hiinokka!


Feeniks


Juhla-asuja

Cho Chang

Ron

Hermione
(korvakoruja on muuten myynnissä suolaiseen hintaan)


Kauhusta kankeana


(tämän otin silmät kiinni)


Vielä muutama oleellinen asia ja ilmoitus

Hirnyrkkejä








Hyvää näyttelyssä oli sen runsaus ja tunnelma, musiikki, valaistus ja tilat olivat kaikki hyvin suunniteltuja. Tungoksessa kaikkia vitriinejä olisi vaikeaa tutkia, mutta mahduimme sekaan tällä kertaa hyvin. Aikaa täällä voisi viettää vaikka kuinka kauan. Osa tiloista oli hieman pelottavia, varsinkin jos pelkää pimeää, hämähäkkejä tai kuolonsyöjiä; ankeuttajan juuri ja juuri huomasi heilumassa tuulessa..! Suosittelen silti lämpimästi kaikille, jotka aiheesta yhtään innostuvat.

Myymälältä (valikoima) odotin enemmän, ja tuotteet olivat törkeästi hinnoiteltuja - kuten arvata saattaa. Jos olisin tosifaniteini, niin viikkorahat saisivat olla huikeat (tai useamman kuun ajalta säästetty), jos halajaisin Rohkelikon huivia tai hupparia. Hermionen korvakorut kustansivat 65€ ja Kelmien kartta melkein neljä kymppiä! Miehelle olisi kelvannut töihin koulupuvun kravatti, mutta kaksi kymppiä muovilipareesta oli hieman liikaa kun miesten vaatehtimosta saa samanlaisen silkkisenä. Mutta näinpä lienee kai kaiken fanikrääsän kanssa. Hauskaa oli silti, vaikka olimmekin vanhimmat kävijät (lasten vanhempia lukuun ottamatta!), eikä Mies kuulu yhtä vankkaan katselijakuntaan kuin minä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!