1. helmikuuta 2015

Die Aktivitäten von einem Regentag

Kun sade yllättää, mutta Koira on jo lenkitetty, ja kuuma tee höyryää mukissa - silloin voi hyvällä omatunnolla käpertyä viltin alle, ja selata ties monennen kerran taimikuvastoja. Taimet ovat lähes puolta edullisempia kuin Kotimaassa, tässä iskee kamala kevätkuume!

Siemenet on jo valittu, ostettu ja lajiteltu kylvöajankohdan mukaan; chileillä voi jo aloittaa, ja viime kesän chiliin, joka jäi kuin jäikin henkiin, puhkeaa kohta uudet kukat, jos vain aurinko jaksaisi paistaa. Ja paistaa se välillä aamun lisäksi koko päivänkin. Mutta seuraavana päivänä jo taas sataa räntää, tai satunnaisesti lunta, joka tosin sulaa heti pois. Satoipa ja paistoipa yhtenä päivänä tällä viikolla vuorotellen vartin välein! ("Taitaa tulla kesä.."?!)

Kylvöön aikanaan menee tänä kesänä salaatteja, papuja, juureksia, niiden sekaan kehäkukkia ja köynnöskukkia kuten krassit ja tuoksuherne. Uutena kokeilen nyt lehtikaalia ja parsakaalia, jotka näyttävät kasvavan täällä komeasti. Puutarhureiden neuvo käskeekin tarkkailla aina mitä lähinaapurustossa kasvaa, siitä saa vinkkiä maaperästä (hapan, emäksinen, muheva vai kuiva) ja siitä, mikä omassa ilmastossa kasvaa. Hyvin näyttää kaikki kasvavan, ja nyt on monilla naapureiden pihoilla nähdyillä "oudoilla" kasveilla nimetkin! Ja kuvastot pursuavat lisää kasveja, joista en ole kuullutkaan - tai ainakaan haaveillut itse olosuhteiden vuoksi.


Miten olisi chiliharrastajien uusin villitys "pippuri" Black Pearl;
minä ainakin tilaan kerrottuja liljoja (niistä voinee napsaista sipulin tai kaksi
kotiin viemisiksi myöhemmin). Sopisiko sinun pihaan valkoinen linnunmallinen orkidea
tai ehkä koristesaniainen? Voi olla että nämä pärjäävät Kotimaassa vain sisällä.

Kaikista kukista saa moninkertaisesti suurennettuja tai kerrattuja versioita, liljoista on pensaskokoisia versioita, jotka kasvavat muka niin isoiksi, että niiden alle mahtuu seisomaan! Kumma uutuus on yrtit ja hedelmät jotka maistuvat ihan muulta kuin alkuperäisesti, maistuisiko sinulle tomaatit, jotka maistuvat mandariinilta, vesimelonilta taikka kirsikalta? Saa sana "kirsikkatomaatti" muuten aivan uuden merkityksen!!


Pieneen puutarhaan mahtuu tästä eteenpäin vaikka kaikki hedelmä- ja marjapuut -
tarjolla on kaikista lajikkeista tuollainen seiväsversio!
Bambut täällä Saksanmaalla selviävät talvesta, ja monilla on kadehdittavan
upeat bambuaidat tonttiensa rajalla. Nyt myös mustalla tai punaisella varrella!
Toisinaan nämä myyntikuvat ovat aika julkeita - hibiskusaita kuvassa on 1,5 m (toimitetaan 30cm taimina)! 


Jos tällaiset haaveet jäävät kaivelemaan mieltä tai arveluttamaan, niin hyviä hoitovinkkejä saa toki netistä, monet saksalaiset taimitarhat toimittavat muuten myös Suomeen. Bambuista kiinnostuin ihan oikeasti, ja tutkimme Miehen kanssa, saisiko niitä selviämään Suomessa, ja löysimmekin muutaman lajikkeen (joita saa täältä pilkkahintaan, myös Suomeen toimitettuna), jotka selviävät oikealla kasvupaikalla myös Kotimaan talvesta! Voi onnea! Ja saksankielen sanasto muuten karttuu huomaamatta, kun joutuu etsimään tietoa kasvin saksankielisen nimen perusteella!

Telkkarista en ole vielä onnistunut bongaamaan lempipuutarhaohjelmia ja -sarjoja, paljon luontodokumentteja kylläkin. Emme edelleenkään katso kauheasti telkkaria, vaikka välillä päivällä pidän jotain kanavaa päällä, että kieli tarttuisi pikkuhiljaa.. MDR Garten on aamu-TV -tyyppinen ohjelma, ja se tulee sunnuntaisin 8:40 - käännän siloin vielä kylkeä.. Onneksi vinkkejä ajankohtaisiin puutarhahommiin löytyy myös sarjan nettisivuilta.

Ratgeber Haus + Garten on yhdistelmä puutarhavierailuja, ja Eden-tyyppistä tuunaamista, jaksot näkyvät onneksi myös netissä, jos Das Erste -kanava ei ollut päällä ajallaan. Saksan paras puutarhuri (?? -- ainakin suosituin!) Markus Phlippen seikkailee myös WDR:llä GartenLust -ohjelmassa, jossa vieraillaan kaikenlaisissa puutarhoissa ja aiheeseen liittyvissä paikoissa. Pakko antaa tunnustusta sille, että lähes kaikkia sarjoja voi seurata netissä, vaikka täällä mutten netin taso on surkea (yrityksillä joko ei ole sivuja lainkaan, ne löytyvät kummallisilta "keltaisetsivut" -tyyppisiltä keskeneräisiltä hakukonesivuilta, tai jos yritykseltä nettisivut löytyy, ne ovat aika alkeellisia. Tämä oli tietysti rumaa yleistystä, mutta luettavuudessa ainakin on parannettavaa, enkä nyt tarkoita kieliongelmia!).

Jos kuitenkin kiinnostut tutkimaan puutarha-aihetta saksan kielellä, niin ainakin yksi silmiäsärkevä yleissivusto löytyy osoitteesta http://www.gartenlinksammlung.de/  - ulkoasusta huolimatta täältä löytyy huikeina linkkilistoina kaikki telkkariohjelmat, kasvitietoutta, kirjoja, vinkkejä ja retkiä jne.

*  *  * 

Jos vielä sataa, taikka ilta on jo pimennyt, teemuki vaihtunut kenties lasilliseen viiniä, niin  ei hätää (jos puutarhaohjlemat on katsottu ja TVOG eli Saksan Voice -laulukilpailu ei innosta enää, ja kaikkien ihannoima Samu Haber siellä tuomaroimassa): youtubessa pyörii minun lempipuutarhasarjani Gardeners' World. Okei, tämä sarja ei minun "vaihto-oppilauttani" täällä kauheasti tue, mutta löyhästi sovellettuna vinkit toimivat myös täällä Saksanmaalla. Briteissä viikoittain näkyvä sarja on terapiaa lauantai-illan saunan puutteessa! 

Olipa sitten puutarhaharrastaja tai -haaveilija, tämä sarja on aivan huikea, ja näppärä: puolessa tunnissa opit muutaman uuden kasvin, saat vinkkejä siitä, mitä kannattaa juuri tähän aikaan vuodesta hommailla, ja tutuistakin kasveista ja kukista saa helppoja hoito-ohjeita - ei tämä niin vaikeaa olekaan! Jos englanti ei ihan suju, ei hätää; hurmaava Monty Don puhuu hyvin selkeää brittienglantia (jota kuuntelee ihan huvikseenkin!), ja ruudulla vilahtaa kasvien nimet. Tämä ohjelma koukuttaa, jos ei kasvattamaan, niin ainakin ihailemaan Britteinsaarten epäreilua ilmastoa, ja puutarhoja, joissa KAIKKI kasvaa. Ja välillä vilahtaa puutarhakoira Nigel!

 

Täältä alkaa viime vuoden jaksot alusta, melkein sopivasti vuodenajalleen!
Jos puutarha on pieni, ja Longmeadow'n suuret suunnitelmat ovat liian mahtipontisia,
ihanaa Montya voi seurata myös tässä sarjassa!

Joka vuodelle tulee aina uusia jalostettuja ja vahvempia kasveja, sekä paljon "muotikasveja", mutta jos olet enemmän sitä mieltä, että vanhoja lajikkeita kannattaa suosia, niin vielä yksi ihanuus samasta sarjaperheestä löytyy, nimittäin Great British Garden Revival. Kasvityyppi kerrallaan kerrotaan, miksi perinnelajeja ja -kasveja kannattaa suojella ja kasvattaa omassa puutarhassa. Monet kasvit ovat katoamassa kokonaan, oltuaan jopa satoja vuosia olemassa! Tietysti näytetään aivan ihania puutarhoja ja kasveja; ensimmäisessä jaksossa (2. kausi) esimerkiksi upea monikymmenmetrinen wisteria eli (japanin)sinisade! Niitä näkee näillä nurkilla myös, ja odotan innolla niiden kukintaa, jonka viime keväänä melkein missasin. Jos ei näiden parissa pimeät/ sateiset illat kulu, siementen itäessä, niin.. voi vaikka katsoa moottorikelkkavideoita youtubesta, kuten Mies! :D


Täällä on se monimetrinen wisteria ja asiaa siitä, miksi uudet ruusulajit eivät enää tuoksu..
ainakaan niin upeasti kuin ennen vanhaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!