20. kesäkuuta 2016

Guude wiie?

Tiesitkö, että Frankfurt on Helsingin kokoinen kaupunki? Siellä asuu reilut 700 000 ihmistä, Frankfurt-Rhein-Mainin alueella 2,2 miljoonaa, ja koko metropolin vaikutusalueella 5,5 miljoonaa ihmistä. Näistä monet käyvät Frankfurtissa töissä, ja kun joukkoon lisätään muut (työ)matkustajat ja turistit, kaupungin kaduilla ja teillä on aika paljon päivisin porukkaa.

Nähtävääkin riittää, vaikka olen haukkunut Frankfurtia kylmäksi bisneskaupungiksi. Omia postauksia olen tehnyt mm. Palmengartenistajoulumarkkinoista (useammankin, kurkkaa vaikkapa joulukuita 2015 ja 2014), nähtävyyksistä ja maisemista jokiristeilyllä ja loppukesän Museumsuferfesteiltä

Ostoksia voi tehdä ympäri kaupunkia tarpeen ja kiinnostuksen mukaan: on luksusmerkkien Goethestrasse, kansan valloittama Zeil, ja pienemmiltä kujilta löytyvät ne kiinnostavammat pienemmät putiikit, joen toiselta rannalta taide- ja sisustuskaupat. 

Nähtävyyksistä suosittelen itse edellä mainittujen sekä museoiden lisäksi Alte Operia, vanhaa oopperataloa, (jonka pihalla alkaa muuten taas tällä viikolla Opernplaztfest, jolla olemme käyneet "joka kesä", niin kauan kuin olemme täällä Saksanmaalla asustaneet!), jolta kannattaa kävellä keskustaan päin tuota em. Goethestrassea pitkin Hauptwachelle asti. Siinä voi pysähtyä ehkä Frankun kalleimmalle oluelle/viinilasilliselle, mutta kaupan päälle saa kyllä hyvän paikan tarkailla kaupungin menoa ja ihmisiä.

Kun nälkä yllättää, ravintoloita on niin paljon, etten ala mitään suosittelemaan erikseen, mene ja löydä omasi. Jos haluat autenttisia elämyksiä ja lähituottajien ruoka-aineita, käy kiertelemässä Kleinmarkthallella, joka löytyy Konstablerwachen ja Domin välimaastosta. Kleinmarkthallen terassi on suositun oloinen paikka napata vaikkapa lasi ebbelweitä, frankfurtilaista omenaviiniä.

Jos et ole nähnyt Römeriä, eli jäljellä olevan vanhankaupungin kaupungintaloa, sekä aukion toisella puolella olevia (uudelleenrakennettuja) Römerbergin vanhoja puurakenteisia taloja, niin kannattaahan ne käydä kerran katsastamassa. Frankfurt pommitettiin pahasti toisessa maailmansodassa, joten kovin vanhaa tässä kaupunginosassa ei ole.. Omasta puolestani sanon, että jos haluat välttää turistitungoksen, pysy poissa täältä. Ellet tullut alueen museoihin tai Domille. 

Ja pysy myös poissa Hauptbahnhofilta - tai kulje sen kautta ripeästi ja turhia huuhailematta - ja muista kulkea keskustaan Kaiserstrassea pitkin, siitä rautatieaseman pääsisäänkäynnin edestä suoraan, eikä koskaan Taunusstrassea pitkin, varsinkaan pimeällä. Tuo 'punaisten lyhtyjen alue' ei ole missään tapauksessa nähtävyys, eikä miellyttävä reittivalinta kenellekään.

Jos olet nämä perusnähtävyydet jo nähnyt (tai välttänyt!), sadepäivä yllättää tai muuten vain kävely alkaa jo riittää, niin suuntaa Mainin yli museorannalle, Museumsuferille, ja valitse kiinnostava kohde. Vaella sieltä Sachsenhausenin alueelle syömään ja iltaa viettämään.

Tai hyppää Ebbelwei-Expressin kyytiin ja näe kaikki tämä tunnin kiertoajelulla. Niin me teimme Anoppilaisten kanssa pari viikkoa sitten (monen henkilökohtaisen yrityksen ja erehdyksen jälkeen - tarkista reitti ja aikataulut täältä).

Ebbelwei-Expreß kierrättää sinut reilussa tunnissa ympäri Frankfurtin
Lipun hintaan kuuluu ajelun lisäksi vapaavalintainen juoma ja pussillinen pretzeleitä;
maista ihmeessä omenaviiniä, ebbelweitä.

Kuskia ei saa häiritä, eikä pulloja heitellä ikkunasta,
eikä kukkasia saa lähteä keräilemään kesken ajon.
Vanhassa ratikassa on tunnelmaa

Liput voi ostaa kyytiin noustuaan, ja pysäkit ovat samoja tavallisen ratikan reiteillä.

Tästäkin päässee kyytiin, mutta me lähdimme eläintarhan asemalta..


Kun hyppäsimme kyytiin Zoon asemalta, ajelimme tuolta Ostendistä keskustan kautta Westendiin, ja sitten Mainin yli Ebbelwei-Vierteliin, joka on kaunis asuinalue museorannan takana, täynnä pieniä puistoja, kauniita vanhoja taloja, kujia, kahviloita ja kuppiloita. Alue on meille uusi, enkä osaa siitä enempää kertoa, mutta kuin että se tuntui kiinnostavalta ja paikallisten suosimalta (asuin)alueelta. 

Kierroksen aikana soi ihana hesseniläinen hanurimusiikki, opastusta ei ole, mutta Ebbelwei-Expressin nettisivujen kautta voi kuunnella opastusta podcastinä, kieleksi voi valita englannin ja hochdeutschin lisäksi myös Hessenin murteen, Hessisch, josta ei kyllä sitten saa mitään selvää.. (Tämän postauksen otsikossa kysytään 'heippa, mitä kuuluu'.. :)




Omenaviinilasin mallinen pilvenpiirtäjä




Minusta Frankfurtissa jännittävintä on tuo viimeisessä kuvassakin näkyvä yhdistelmä vanhaa ja uutta. Matalien vanhojen kivitalojen takaa nousevat lasiset ja metalliset pilvenpiirtäjät kuin kummituksina - hienoimmat niistä koittavat sulautua maisemaan heijastaen punatiilisiä taloja, puiden lehvästöjä ja taivasta parhaansa mukaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!