9. kesäkuuta 2016

Marburg in den Augen des Möchtegern-Prinzessin

Sissin nimi ei ihan sattumalta ole Sissi, vaikka sen Sisilisko-osuus onkin vaikuttanut nimen syntyyn. Katsoiko kukaan teistä lapsena (tai miksei aikuisenakin) elokuvia Itävällan keisarinna Sissistä (Sisi, oikealta nimeltään Elisabeth), jota minusta ainoana oikeana hahmona näytteli 1950-luvulla Romy Schneider? Elokuvasarja oli toki erittäin kovasti romantisoitu, mutta minua se viehätti lapsena suuresti. Ja siitä lähtien Sissi on nimenä tarkoittanut minulle aina juurikin Itävallan Sissiä.

Koska Sissi on satuhahmo, pääsi se mukaan Hessenin ehkä parhaimpaan satukaupunkiin, Marburgiin. Olemme käyneet siellä usein, koska yliopistokaupungin tunnelma on hieman vilkkaampi ja nuorekkaampi kuin muiden lähikaupunkiemme (Gießen toki on oma lukunsa). Joka kerta sen kujilta löytyy kuitenkin jotain uutta ja kivaa, joten Sissi Sisilisko pääsi tutustumaan satumaailman suurimpien kertojien kerran asuttamaan kaupungiin - Grimmin veljesten jalanjäljille.

Veljekset Jacob ja Wilhelm tulivat 1800-luvun alussa Marburgiin opiskelemaan lakia, ja eräs heidän professoreistaan tartutti heihin rakkauden kirjallisuuteen. Pojat ihastuivat kaupungin päällä komeilevaan linnaan, Landgrafenschloß Marburgiin, ja sitä ympäröivään puurakenteisten talojen välisiin kujiin ja sokkeloihin.


Satuja voi lukea ihan konkreettisesti siellä täällä kaupungissa


Marburgin kujat, aukiot ja talot ovat täynnä Grimmin veljeksiin liittyviä vihjeitä, patsaita ja taideteoksia. Veljesten mileikuvitus synnytti monia heidän saduistaan juuri näillä nurkilla, ja jos heidän vaiheitaan halua seurata - ja noita merkkejä heidän läsnäolostaan kaupungilla - kannattaa tutustua Deutsche Märchen Strasse -nimiseen vaellusreittiin, joka kulkee Hanausta Bremeniin (tai toisin päin). Marburgin osalta vinkkejä voi tutkia vaikkapa tämän linkin kautta, sivupalkista löytyy enemmän tietoa reitin muista kohteista. Minusta on hauskaa etsiä ja huomata vihjeitä itse: jättikokoisia kärpäsiä talon seinällä, sammakkoprinssi (Sissin suosikki!) juomalähteen päällä, seinästä ponnistavat satuhahmot, hevosia siellä täällä..

Joitakin noista paikoista, jotka olen itse onnistunut löytämään, sekä tarkempaa kuvausta kaupungista kuvien kera löytyy blogin alkuajoilta tästä klikkaamalla. Sissin seikkailut veivät pienen sisiliskon ylös linnan porteille, suojaan valtavaa ukkospuuskaa ja kaatosadetta linnan puutarhaan, ja sammakkoprinssiä etsimään.


Ponikyydillä ylös kukkulalle!



Sissi ja kammottava apina raatihuoneen edustalla

Linnan puutarhoissa voi viilennellä..

..ja etsiä omaa rauhaa.

Sekä ihastella kukkasia. Ruusutarha oli vasta nupullaan
mutta rhodot rehottivat vielä.

Pilkahdus linnasta

Joka kerta on pakko nousta linnan pihalle ihailemaan maisemaa!

Jacob Grimm sanoi, että Marburgissa lienee enemmän rappusia
kuin taloja, mikä tuntuu pitävän edelleen paikkansa!

Vanhaa kaupunkia kauneimmillaan

Välillä on pakko pysähtyä vähän huilimaan Aperolin pariin!


Marburg on hieno päiväkohde kaiken ikäisille: lasten ja lastenmielisten kanssa on hauska bongailla satuhahmoja, vähän vanhemmat nauttivat spontaaneista opiskelijaesityksistä ja elämästä aukioilla ja toreilla, ruokavalikoima kahviloiden ja baarien rinnalla on taatusti jokaista miellyttävää. Kauppojakin löytyy, kuten myös gallerioita, näyttelyitä, opastettuja kierroksia eri teemoilla. Myös rauhallisempia kujia ja aukioita on siellä täällä. Kirkot ja niiden pihamaat ovat myös kauniita, ja koska niitä löytyy kaupungista useita eri aikakausilta ja uskoilta, tutkittavaa riittää varmasti jokaiselle.


Ja taas kohti uusia portaita ja seikkailuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!