22. kesäkuuta 2016

Kuriositäten von Paris

Viime päivät olen kuvannut ja käännellyt huonekaluja ja muutossa ylimääräiseksi jääviä laitteita, etsinyt niistä tuotetietoja ja kääntänyt niitä saksaksi, ja tehnyt tavaroille myynti-ilmoituksia. Samaan sekaan olen kirjoitellut ja kääntänyt CV:itä ja työnhakuilmoituksia uudestaan ja uudestaan (koska kannettavan kovalevy hajosi taas kerran - edellisestä kerrastahan on vasta puolisen vuotta - kaikki olemassa olevat tekstit olivat taas kerran kadonneet.) Minusta tuntuu, että pystyn kohta myymään ihan mitä (tai kenet) vain, millä tahansa kielellä, kenelle vain - eilen asuntonäytön lomassa kauppasin Miehen moottoripyörää, jonka spekseistä en ymmärrä mitään..! Lass mich, ich kann das selber.. Oh, kaputt..

Jotta aivoni saavat hieman lepoa ja mielenrauhaa kaiken listaamisen keskellä, kaivoin ja kääntelin tänä aamuna (parin CV:n lähetyksen jälkeen) hieman muutaman viikon takaisia lomakuvia Pariisin reissultani. Kävin siellä lähinnä valokuvaamassa kaupungin tuttuja ja vähemmän tuttuja kuvakulmia. Jos teitä kiinnostaa, kuvia olisi tarjolla taas useampi sata kappaletta (kaikki "turvallisesti" kameran muistikortilla), eli tiedossa on taas jonkinsortin kuvakollaaseja muutamaksi viikoksi! ;)


C'est vrai!


Pariisi on minulle jonkin verran tuttu paikka, pääasiassa työ- ja messureissujen jäljiltä, mutta myös turistin silmin. Tällä kertaa oli kuitenkin tarkoitus etsiä niitä nicht-so-berühmte -paikkoja, vähän aidompaa Pariisia, vanhempia "nähtävyksiä", Pariisin historiaa ja oikkuja. Pakko hehkuttaa, että niitä löytyi! Olette varmaan käyneet ainakin osassa näitä, mutta haluan silti jakaa muutaman vinkin siitä, minne suunnata, jos eiffeli ja luuvre on jo niiiin nähty ;) Eikä tällä ole mitään tekemistä Saksan Alkeiden kanssa, muuta kuin että täältä Saksanmaan sydämestä kestää junalla Pariisiin alle neljä tuntia, ja nopea varaaja saa junalipun 39 €:lla/ suunta! Nicht schlecht!

Majoituimme 9ème arrondissementissa, parin korttelin päässä suurilta tavarataloilta (suosittelen lämpimästi Hotel Palmia rue de Maubeugella: kompakti, siisti, moderni sekä minusta melko hyvällä paikalla). Grands Boulevardsin lähettyviltä alkaa yksi Pariisin useista osista, joilta löytyy vanhoja katettuja kauppakujia, passages couverts. Ne olivat sateelta ja säältä suojattuja kauppakujia 1800-luvulla, joita pitkin pääse oikaisemaan kadulta toiselle. Parhaimmillaan näitä kujia oli noin 150 ympäri kaupunkia, mutta nykyään niiden määrä on luultavasti enää alle parissa kymmenessä. Yhteistä kaikille on lasikatto, pienet (vanhahtavat) kaupat ja kuppilat, ja ne ovat hyvin koristeellisia. Näitä lähdimme tutkimaan, ja kuljimme läpi Verdeaun, Jouffroyn ja Panoramasin kujat.


Antikvariaatteja, kirjakauppoja, lelukauppoja..

Museoita (tässä Pariisin Madame Tussauds, eli vahanukkemuseo)..

..jopa hotelleja!

Uutta ja vanhaa..

.. ja pääasiassa kaikkea hieman kummallista.

Passage Panoramas lienee Pariisin vanhin kauppakuja vuodelta 1799.
Sen varrella on paljon (orientaalisia) ravintoloita, kahviloita, postikortti- ja -merkkimyymäliä,
ja se on mielestäni erikoisin ja tunnelmallisin kuja näistä kolmesta. 

Kiinnostaisiko illallinen Oriental Expressin tyyliin?

Varaa meno-paluu jälkiruualla Victoria Station -ravintolasta!


Näitä tunnelmallisia ja kummallisia kujia voisi tutkia vaikka koko päivän. Olimme liikkeellä aikaisin aamu(päivällä), jolloin myöhään uinuva Pariisi vielä nukkuu edellisyön juhlia pois mielestään, ja siihen liitettynä vielä maanantaipäivä, joka on viikonpäivistä ehkä epäsuosituin - kujilla oli vielä hiljaista ja tilavaa. Iltapäivällä ja iltaisin nämä taatusti pursuavat elämää, ja voisin kuvitella löytäväni itseni täältä sateisina ja kylminä syys/talvipäivinä. Ottaisin mukaan (muisti)kirjan, tilaisin café gourmandin (espresso, jonka kylkeen tulee lajitelma minikokoisia jälkiruokia - suosittelen rakkaudella!) ja tarkkailisin ihmisiä touhuissaan, kunnes on aika tilata kir royal, ja siirtyä seuraavaan pöytään illalliselle.. (Kuka vielä väittää, etteikö Pariisi olisi kaikkien taiteenlajien, nostalgian ja romantiikan kaupunki!).


Illan kruunaa varietee-esitys..

.. ja muutaman absintin jälkeen on aivan normaalia, että susilla on siivet!

Jos kiinnostuit tutkimaan näitä kauppakujia tarkemmin, ne löytyvät google mapsistä, ja jos haluat kylkeen hieman faktoja ja historiaa, kurkkaa vaikkapa tälle sivustolle. Sivun alusta ja lopusta löytyy linkki pdf-oppaaseen, jonka voi ladata vaikka matkalle mukaan. Sisäänkäynnit pienemmille passageille ovat melko piilossa, koska ne ovat niin kapeita, ja osittain huonosti merkittyjä, joten pidä silmäsi auki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!