26. elokuuta 2014

Die Herbstzeitlose

Täällä Hessenissä vallitsee omanlaisensa ilmasto, josta olen maininnutkin aiemmin, "vuoristo"jonot pitävät toiset laaksot lämpöisempinä, ja meillä on keväisin kuulemma yksi ylimääräinen vuodenaika - aikainen lämmin kevät, jonka jälkeen tulee viileämpi jakso ennen kesää. (Ja sitten on tietysti meidän oma holy valley, jossa ei sada, vaikka muualla ukkostaa :) Luulin syksyllekin tulleen jonkinlaisen kuudennen vuodenajan, tai luonnon muuten vain menneen sekaisin, kun törmäsin lammaskukkulalla ihan krookuksen näköisiin liloihin kukkiin - onko tässä hypätty talven yli kokonaan?!


Was zum Beispiel??

Googleenhan sitä oli taas mentävä ja muutaman hakuammuntana heitetyn hämmentävän hakusanan jälkeen löytyi oikea kasvi, Herbstzeitlose (vapaa käännös "syksyn ajaton") eli suomeksi syysmyrkkylilja, joka kasvaa täällä luonnonvaraisena, vaikka onkin "tunnettu ja suosittu (?) koristekasvi ympäri maailmaa". No, minä en tiennyt tällaisesta mitään (tosin en myöskään tiennyt, että se ihana valkopitsinen kukka, jota kutsuin satenvarjoksi ja lumihiutaleeksi täällä, on tietysti Queen Anne's Lace - kuinka noin hieno ja osuva nimi voi olla päässyt minulta ohi!?). Kaikkea sitä oppii, ja oppimaanhan tänne tultiin!

Syysmyrkkylilja tunnetaan muuten Suomessa hauskasti myös nimellä alastonimpi, koska sen lehdet kasvavat keväällä, mutta se kukkii alastomana syksyllä. Onko teillä tällaisia pihalla?


Näitä on kohta niitty lilanaan..!

Koittaa aueta vaikka sataa vihmoo päälle..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!