1. tammikuuta 2015

Die Weihnachtsüberraschung

Meidän perheyksikön joulu oli tänä vuonna hieman poikkeuksellinen. Toki tähänkin kuului lunta, aurinkoa, pitkiä kävelyretkiä ja niiden jälkeistä saunomista; riisipuuroa, glögiä ja muutama lahjakin, mutta nyt yhtälöön lisättiin vähän rommikaakaota, lumihuippuisia vuoria ja jännitystä. Ajoimme jouluksi nimittäin Itävaltaan Söldeniin. Koira ja lahjat mukanamme.

Jos joulun meno(paluu)liikenne Kotimaassa ahdistaa, kokeilepa ajaa saksalaisten, hollantilaisten, belgialaisten ja brittien kanssa nelikaistaista stauta kohti yhtä (yksikaistaista) Alppien alittavaa tunnelia ja sitä seuraavaa kapeaa, kiemuraista ja jyrkkää alppitietä hotellien vaihtopäivänä. Kuuden tunnin matkaan meni mennessä 9,5 ja palataessa 12,5 tuntia. Paluumatkalla Alppien Itävallan puolella oli lumimyrsky, ja Saksan puolella "talvikeli", joka paiskoi niskaamme kaikkea vedestä rännän kautta lumeen. Oi, että oli ikävä Kotimaisia talvirenkaita nastoineen! Mutta "onneksi" keskimatkanopeutemme oli n. 60km/h..


Saksan puolen kosteita jonoja
Itävallan puolella valoisammat näkymät
Mutta aivan liikaa porukkaa..

Talvella Itävaltaan (Alpeille) suositellaan mukaan lumiketjuja (pakolliset alppiteillä) ja jokaisella matkalaisella pitää olla autossa mukana myös heijastinliivi. Molemmat oli, ja saatiin joululahjaksikin, mutta kumpiakaan ei onneksi tarvittu missään vaiheessa matkaa; Söldenin kylässä laaksossa (n. 1400m korkeudessa) ei ollut lunta - mistä paikalliset olivat kovin pahoillaan. Ylhäällä (2000-3700m) vuoren huipuilla ja jäätiköillä lunta sen sijaan oli parikin metriä.


Aurinko katosi horisonttiin monta tuntia ennen kuin näimme vilaustakaan lunta.. Mutta illan rusko on aamun pasko.. eiku..!

Ruuhkan vuoksi saavuimme siis huoneistohotelliimme illalla pimeän aikaan. Olin matkalla kuikuillut auton ikkunoista mahdollisia lumisia rinteitä, mutta pimeässä tehtävä oli lähes mahdoton. Oli hassua mennä nukkumaan, kun ei kunnolla näe, missä on, ja tietää että siellä horisontissa häämöttää jotain.. Aamulla herätessämme siis ensimmäisenä ryntäsin ikkunaan katsomaan, missä olemme, ja upeat olivatkin näkymät!


Lunta bongattu!

Aurinko vastaa hiipii laaksoon


Yksi rinne oli vasta auki alas asti, parhaimmillaan jäätiköiltä pääsee laskemaan 15 km (melkein) putkeen!
Näitä näkymiä minä sanon Vuoriksi isolla V:llä, toisin kuin meidän kylän lähikukkuloita. Ensimmäisen päivän retken tarkoitus oli saada talvipentumme eli Koiruus lumelle leikkimään, ja muutoin totutella ohueen vuori-ilmastoon ja vältellä vuoristotautia :D Ensimmäisen retken kuvia parin tuhannen metrin korkeudesta seuraavassa tarinassa.

Jouluista tunnelmaa jäätiin hieman kaipaamaan, Söldenin pääkadulla oli jouluvalot, ja kirkolla joulukuusi, mutta muutoin tunnelmaa väritti enenmmän after ski -meininki ja neonväriset lasketteluvaatteet.. Mutta sää teki muutosta hiljaa jossain kauempana. Edessä oli kiinnostava, jännittävä, pelottava ja raskas viikko upeissa maisemissa. Ja pientä joulutunnelmaa matkalaukkuversiona.


Ja auringonlaskukin oli kaunis

2 kommenttia:

  1. Komeat on maisemat! Tuo on kyllä jännä fiilis, kun olet pimeällä saapunut jonnekin ja aamulla vetäiset verhot auki ja kurkkaat mitä näkyy :D Meillä on siitä kokemusta niin maalta kuin myös useammalta risteilyltä Atlantin toisella puolen. Siellä kun ne maisemat vaihtuu joka kerta yön aikana.

    Muutamaan otteeseen Saksan autobahnoilla aikaa viettäneenä, voin uskoa, että ruuhkat on olleet aika tuskaiset... Mutta kyllä varmasti oli silti sen arvoista matkata Alppimaisemiin :)

    VastaaPoista
  2. Tämä oli toinen kerta, kun aamulla Alpeilla hämmästyy maisemia - aamulla maalaistalon majoituksessa vaihtoehtoina oli kaksi luukkua, joista kurkkia "ulos": toisesta pääsi katselemaan lehmiä (saman) talon päädyn navetassa (siis makkarini seinän takana!!) ja toisesta näkyi lumihuiput! Joka kerta yhtä jännittävää siis! :D

    Matka oli pitkä, mutta mä pidän myös autossa matkailusta, kuskille ja Koiralle se taisi olla rankempaa -- mutta kyllä, sen arvoista! Seuraavassa postissa lisää syitä iloon!

    VastaaPoista

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!