23. tammikuuta 2015

Wie geht's?

Tammikuun alku ja loppu ennustavat kuulemma koko vuoden sään, sanoo maajussien uskomus
 
Tammikuuta, päivää! Tähän kuuhun on mahtunut jo nyt aurinkoisia päiviä - pakkasella ja suloisella kevätlämmöllä - sekä sadetta kaikissa muodoissaan. Mielenkiintoinen vuosi edessä siis! 

Viikot ovat olleet hiljaisia, kun Mies palasi pitkän loman jälkeen töihin ja työmatkoille; toisaalta nämä ovat päiviä, jolloin voi himmailla omiaan, eikä tarvitse raivata ruokapöytää puhtaaksi ruokailua varten.. Käykö teille niin, että ruokavalio yksinkertaistuu, kun ei ole muuta perhettä syömässä samaan aikaan?

Lähdin alunperin lavastamaan erästä valokuvaa ruokapöydälle, levitin suuren paperin melkein koko pöydän leveydeltä "taustaksi", ja se jäikin siihen ottamaan vastaan spontaaneja ideoita, ruuanmurusia ja kahvikupin jälkiä. Suosittelen! Ideoita ja projekteja kertyikin hetkessä vaikka kuinka monta!


Paperit ja kynät esiin! Tyhjän paperin kammo kaikkoaa "vähäpätöisellä" suojapaperilla, jolle piirtely ei ole niin vaikeaa.

Töhertelyä, mutta tästä tulikin idea..

Pikaiset ohjeet mittoja varten :D Piti tehdä vaatteita ihmisille, mutta tästä tulikin jotain muuta

Mittataulukoiden tuherteua

Sekaan hulahti kolmantena päivänä myös cantuccinien ohje!


Keväässä parasta - kevään itsensä jälkeen (tai ennen) - on se, että pääsee suunnittelemaan kesää. Tavallisesti Kotimaassa tammikuu on mennyt kasvi- ja siemenluetteloita selaillen, ja vasta helmi-maaliskuussa on päässyt ripottelemaan ensimmäisiä siemeniä multaan ikkunalaudoille itämään. Täällä kevät tullee ainakin kuukautta aiemmin, ja aurinko lämmittää ihanasti (vaikka olisi pakkasta), joten uskaltauduin haaveilemaan ja suunnittelemaan jo nyt. Kuvastot on tilattu ja lehdet selattu, suunnitelmat selvät. Vielä pitää tehdä inventaario olemassa oleviin siemeniin - niissä on muuten yleensä noin kahden vuoden "parasta ennen" -aika, sen jälkeen itämisvarmuus romahtaa, mutta kannattaa silti yrittää. Useita vuosia vanhoja siemeniä ei todennäköisesti saa enää kunnolla kasvamaan. Mutta toisaalta, mikä sen jännittävämpää, kuin odotella, mikä itää ja mikä ei..!


Kaupasta tarttuu kaikkea mukaan, puutarhalehdet ovat täällä puolta halvempia!

Tulevana kesänä keskityn syötäviin kasveihin ja kukkiin. "Vadelmatarhan" vanhat penkit kunnostetaan, asennetaan laidat ja kylvetään yrttejä, papuja, salaatteja ja juureksia. Tomaatit saa jäädä tänä vuonna muiden kasvatettaviksi, sen verran traumaattista oli taas se kokeilu.. Kesäkurpitsat ostan aina taimina.

Syötäviä kukkia ja silmäniloa sekaan! Viime kesänä erehdyin laittamaan krassin papupenkkiin, tänä vuonna se pääsee paraatipaikalle yläterassin ikkunalaudoille, joilta se saa valua alas oranssina putouksena.
Tiesittekö muuten, että samettikukka on saksaksi Studentenblume, opiskelijankukka? Miksiköhän?
Kasveja ja niiden nimiä tulee pohdiskeltua uusilta kanteilta kieltä opiskellessa.


Koska edessä saattaa olla viimeinen kokonainen kesä PikkuKartanon pihalla (tuleeko meistä paluumuuttajia vuoden päästä keväällä, vai jatkuuko seikkailu - vielä emme ole päättäneet), en aio suurempia töitä siellä aloittaa, vaan keskityn rikkaruohojen kitkemiseen, ja olemassa olevien hoitamiseen. Jospa noista ruusuista tulee sittenkin ystäviä..

Nyt "talvella", kun penkit ovat selkeän ja avaran näköiset kaiken talvehtiessa, suunnitelmia on selkeämpi tehdä ja hahmottaa - ennen kuin kaikki hetkessä taas rehottaa. Samalla suunnittelen jo mitä kaikkea haluan mukaan Kotimaahan palattaessa, täällä valikoimat ovat ihanan loputtomat, ja talvenkestäviä lajeja suositaan täälläkin. Bambuja ainakin..


Ikirakkaus kukkii vaasissa ja ruukkuunkin ilmaantui ensimmäinen nuppu! 50 tulppaanin nippu oli muuten 10€, ei huono!
Schönen Feierabend; Schönes Wochenende!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!