30. kesäkuuta 2015

"Dem Wahren, Schönen, Guten"

Todellisen kaunista ja hyvää on tarjolla Frankfurtin vanhan oopperan aukiolla, erityisesti juuri nyt. Opernplatzfest on järjestetty Alte Operin edessä jo yli 30 vuoden ajan, ja kestää tänä kesänä muuten vielä tämän viikon perjantaihin asti. Paikkana tämä aukio on ansaitusti ehkä kaupungin kaunein, vanha oopperatalo on upea ilmestys, ja aukiota koristavat tyyliin sopivat vanhahtavat, koristeelliset katuvalot ja suihkulähteet, jopa muutama kortteli vanhoja kerrostalojakin, pilvenpiirtäjien kainalossa. Oopperan kulmalla kulkee myös Frankfurtin keskustaa kiertävä puisto, joka tuo aukiolle hieman varjoa lehvästöllään. Minuun tämä aukio ainakin teki vaikutuksen jo ensimmäisellä kerralla, siellä tulee heti ylväs ja aristokraattinen olo!










Tämä oopperatalo avattiin kaikille "kauniille ja rohkeille" ensimmäisen kerran vuonna 1880, ja silloin sen salissa soi Mozartin Don Giovanni. Talo rakennettiin täysin yksityisten lahjoitusten avulla. Alte Oper pommitettiin pahasti toisessa maailmansodassa, tosin silloinkin sitä kutsuttiin Saksan kauneimmaksi raunioksi. Vuonna 1981 se avattiin uudestaan, fasadi ja etuaukio alkuperäisten piirustusten mukaan uudelleenrakennettuna. Mutta jo vuodesta 1978 asti aukiolla on pidettu tätä festivaalia, alkuun pitkään jatkuneiden rakennustöiden loppuunsaattamiseksi, sittemmin siitä on tullut yksi kaupungin suosituimmista tapahtumista. Itse oopperatalossa soi muukin kuin aariat, ohjelmistossa on kaikkea jazzizta rock-balettiin. Uudempi oopperatalo keskustan toisella reunalla tarjoilee klassisempaa kuunneltavaa (ei juurikaan silmänruokaa, ulkopäin ainakaan) .

Pääasiassa Opernplatzfest on ruokatapahtuma, aukio täyttyy kojuista, jotka tarjoavat maisteltavaa lähes kaikilta maailman nurkilta; on vähän paikallista, meksikolaista, argentiinalaista, intialaista, libanonilaista; kuppikakkuja ja vohveleita; drinkkejä ja minttuteetä. Alueen lavalla on musiikkia popista jazziin, ja iltaseitsemältä voi nähdä brasilialaisen sambakulkueen. Jos et mahdu kojujen eteen ja väliin ruokailemaan, ei hätää, saat silti posliinilautaset ja cocktail-lasit mukaan, koska niissä on parin euron pantti. Jälleen kerran jaksan ihailla tätä eurooppalaista vapaata liikkumista: voit ostaa ruuan tuolta, juoman täältä, ja istua puiston penkille tai suihkulähteelle nauttimaan tunnelmasta.


Lucae-brunnen oopperan edessä, ymmärrettävästi nyt kiinni,
mutta upea suihkulähde, varsinkin iltavalaistuksessa!
Libanonilainen välipala

Minttuteetä muistomerkin kupeessa


Talviseen kylmään ja autioon Frankfurtiin verrattuna tämä kesäinen kaupunki on miellyttävämpi ja eloisa. Silti kaupunkia vaivaa jonkinlainen jäykkyys ja virallisuus - kadut ovat pullollaan turisteja, pariskuntia, ystäviä, mutta vain kourallinen ravintoloita on auki, kaduilla ei tapahdu "mitään", muutamaa nähtävyyttä lukuunottamatta. Kuitenkin ne paikat, jotka ovat auki, ovat pullollaan ihmisiä. Täällä olisi tilaa ja kysyntää useammallekin tapahtumalle. Joka tapauksessa Frankfurt on ehdottomasti kesäkaupunki, ja arkena täällä tietysti riittää vilinää kauppojen ollessa auki, ja pankkiirien viipottaessa toimistojen ja terassien väliä. 



Uimapaikkojen puuttuessa jokaisesta suihkulähteestä tulee hellepäivien pelastus.


Ilahduttaa lapsien lisäksi myös koiria!

Hauptwachessa on istunut 1600-luvulta asti moni, alkuun putkassa, sittemmin kahvilla

Kaltereiden sisään pääsee edelleen

Ja tiskaamaan pääsee, ellei ole rahaa maksaa kaupungin kalleimmista juomista. Tämän hinnalla saa 3-4 pulloa kaupasta..

Sijainti ja näkymät tosin ovat mukavat, Zeilin ostoskatu on vieressä,
ja aikaa näyttää ja soittaa Katharinenkirchen kellot.


Parkkipaikkoja on vaikea löytää aurinkoisena sunnuntaina



Alte Oper ja Opernplatz ovat ehdottomasti vilkaisun arvoisia myös muulloinkin kuin tämän festivaalin aikaan, ja aukiolla voi ottaa kakkukahvit oopperan kahvilan terassilla. Seuraavan kerran Frankfurt rentoutuu viimeistään Museumsuferfestin aikaan elokuun viimeisenä viikonloppuna, kun Mainin vastarannan museot avaavat ovensa iltamyöhään asti edullisella yhteislipulla ja rantabulevardi täyttyy ruoka- ja juomakojuista. Viime kesän tapahtumasta on joitakin kuvia täällä. Siihen asti voi viikonloppuhulinaa saada aikaan vaikkapa ajelemalla Ebbelwei-Expressillä. Henkilökohtainen arvostelu vielä tekemättä - ilmoita, jos olet tulossa tänne päin, niin mennään ajelulle! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!