20. heinäkuuta 2015

Der weltweit längsten Woche

Kesä. Bikinit.

Päätin hölmöyksissäni kokeilla viikon dieettiä, jossa saa syödä niin paljon kuin haluaa, ja voi pudottaa painoa jopa kahdeksan kiloa. Kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta. Enkä tätä aloittaessani odottanut tiputtavani oikeasti kahdeksaa kiloa, mutta jos vaikka neljä. Tai edes kaksi.

Aiemmin kirjoittelin täällä ja täällä 5:2 -dieetin testaamisestamme, ja vaikka sen noudattaminen on kohtuullisen helppoa, se vaatii hieman järjestelmällisyyttä ja sitä, että miettii viikon ruokalistan etukäteen, eikä vasta kaupassa. Jostain syystä keksin kausittain hyviä ruokia, ja sitten tulee jokin tyhjiö päähän, eikä keksi enää yhtään ruokalajia, jota tekisi mieli.

Jokainen dieettejä testailut tietää, etteivät ne kestä ikuisesti, ellei niistä tee elämäntapaa. Kuten aiemmissa postauksissa väitin, syömme mielestämme yleensä kohtuullisen terveellisesti. Jossain vaiheessa ruokalistat vaan alkaa toistaa itseään, ja sinne solahtaa välillä puolivalmistakin mukaan. Ja kesä & grilli.. Ei tekosyitä, vaan elämää. Täytyyhän siitä nauttiakin; minusta ei ainkaan ole niin askeettiseksi, että sanoisin aina herkuille ei, tai että joka ikinen kerta valmistaisin kaiken itse.

Kesän helteet vaikuttavat minuun niin, että tekee mieli syödä kevyemmin ja tuoretta (toisin kun talvella taas kaipaa lämmintä&lohdullista ruokaa, minkäs sille mahtaa). Joten dieetti, jossa syödään hedelmiä ja vihanneksia niin paljon kuin jaksaa, kuulosti ihan hyvältä (kyseessä on GM dieetti, sen viikko-ohjelman löydät netistä). Ja viikon nyt jaksaa mitä vain, eikö niin?

Lähinnä lähdin kokeilemaan tätä dieettiä sen vuoksi, että se vaikuttaa enemmän "paastolta" (vaikka tarkoitus ei olekaan paastota) kuin pudottaa painoa. Mutta luulen, että tällainen lyhytkin harkittu ruokavalio puhdistaa, jollain tapaa ainakin.

En käy täällä missään ohjatussa liikunassa, niin kuin Kotimaassa kävin, mikä näkyy kyllä lihasten kunnossa. Ulkoilulenkkimme ovat kuitenkin muuttuneet kovemmiksi, maaston vuoksi, mutta myös tahtimme on kiihtynyt. Minulla tosin on välillä "valokuvaajan" tahti, eli tulen aina hieman jäljessä, koska haluan ehtiä nähdä kaiken. Koira haluaa joka paikkaan ensimmäisenä, ja Mies haluaa suoriutua aina mahdollisimman vauhdikkaasti.

Tätä tekstiä aloittaessani on ruokavalion kolmas päivä menossa. Jostain syystä tämä viikko tuntuu pisimmältä koskaan, VASTA keskiviikko! Haaveilen ruuasta, surffaan ruokasivustoilla katselemassa ihania sloppy joes'eja, kerroskakkuja, mac'n cheese -ohjeita -- hiilarimättöjen kuvia paljon enemmän kuin normaalisti, emmekä yleensä edes syö tuollaisia ruokia! Nälkä ei oikeastaan ole, koska dieetin tarkoitus ei ole nähdä nälkää (vaikka kalorimäärä onkin alhaisempi). Mutta kyllä minun valkoinen peppuni on niin valkoinen, että se kaipaa herkkuja, silloin kun ne on kielletty. Jos niitä saisi syödä, niin todennäköisesti nirsoilisin.


1. päivän herkut, tähän EI kyllästy!

Ensimmäisenä päivänä söin pelkkiä hedelmiä, pääasiassa vesi- ja verkkomelonia, marjoja ja omenoita. Ihan ok, näitä menee muutenkin. Ei tullut nälkä. 

Toisena päivänä taas syödään pelkästään vihanneksia - raakana tai kypsennettynä - suorastaan luksusta syödä lämmintä ruokaa! Vedin kurkkua, kesäkurpitsaa, porkkanoita, lehtikaalia, kukkakaalia, ja välillä keitin niitä ruusupapujen kaveriksi. 

Kolmantena päivänä saa sekoittaa ensimmäisten päivien ruokia eli hedelmiä ja vihanneksia, ei kuitenkaan missään vaiheessa banaaneja eikä perunoita (jätin myös avokadot ostamatta). Kokoajan täytyy tietysti muistaa juoda paljon. Vaihtoehtoja näille alkupäiville on paljon, ja tein myös dieettin suositellun keiton em. kasviksista (sitäkin saa syödä useampana päivänä, mikä auttaa siihen, että ainakin minä kaipaan yhden lämpimän ruuan pro Tag).

Ohjeissa ei mainittu mitään mausteista, niitä olen käyttänyt (yrttejä, suolaa, pippuria, chiliä jne., ei mitään sokerisia tai natriumglutamaattimaustesekoituksia). Rasvaa ei saa lisätä, mutta sitä ei kaipaa, eikä se ole tarpeellista näissä ruuissa muutenkaan. Salaatin sekaan rouhin pippuria, sekä tuoreita yrttejä, ja hapoksi hieman sitruunaa. Kahvia ja teetä olen juonut mustana, sekä yrttiteetä - lämmin juoma siirtää nälän tunnetta.

Neljäs dieettipäivä pelottaa, koska silloin listalla on pelkkiä banaaneja ja maitoa. En ole koskaan pitänyt banaanin mausta tai varsinkaan hajusta, ja välttelen yleensä sen käyttämistä missään, paitsi sellaisenaan. Ja maitoa en juo. Miehen ideasta vaihdan maidon rasvattomaan, maustamattomaan jugurttiin, tuskin se maidosta ihan hirveästi poikkeaa. Banaaneja ruokalistalle on merkitty 8-10 kpl. Hauskaa banaanipäivää siis. Koitan henkisesti ajatella asiaa minionien kautta..


* * *

Banaanipäivästä selvittiin ja melko kivuttomasti vielä. Koira tosin auttoi muutaman banaanin syönnissä, mutta tyrkkyä ei tullut edes illalla.

Vaikein päivä olikin sitten dieetin viides päivä, joka osui perjantaille. Pelkkiä tomaatteja ja dieetin tulkinnasta riippuen joko tummaa riisiä tai lihaa. Koska helle hemmotteli taas meitä koko viikon, ja halusimme istuskella ulkona, pistimme grillin päälle, ja tein itselleni grillattuja tomaatteja (yrttien kera) sekä jauhelihapihvejä. Pihvit maustoin voimakkaasti chilillä, pippurilla, valkosipulilla ym. Koska oli niin kuuma päivä (ja yö), pari pientä pihviä riitti oikin hyvin; tomaattien kulutus jäi suositusta pienemmäksi, vaikka yleensä pidän niistä. Jos tässä vaiheessa huomasin, että mahaan ei vain enää mahdu kuin pieni ateria kerrallaan.

Viikonlopulle osui sitten dieetin ns. fiesta-päivät: molempina päivinä saa syödä vegejä/hedelmiä sekä riisiä tai lihaa. Viikonloppuisin olemme usein retkillä tai muuten vain liikkeellä, joten olin hieman epävarma siitä, mitä tulen syömään. Päädyin syömään sekä lauantaina että sunnuntaina (kotona dieetin mukaisesti) salaattiannoksen ravintolassa. Dieetin vastaisesti molemmissa oli kevyt kastike, ja toisella kerralla paahdettua kalkkunaa (joka tosin on parempi vaihtoehto kuin punainen liha!!), mutta olin jo perjantaina katsellut tuloksia, joihin olin ihan tyytyväinen, joten sallin ruokavalioni lipsua hieman (loppulaskelmissani tämä ei vaikuttanut tulokseen mitenkään, koska kalorimäärät jäivät pieniksi joka tapauksessa).


Kalkkunasalaatti oli valtava!

No miten sitten kävi? Tiesin, etten tule laihtumaan kahdeksaa kiloa millään ilveellä, koska en harrastanut normaalista poikkeavaa liikuntaa, joka polttanut enemmän energiaa. Kävimme lenkeillä normaalisti ja jopa muutamalla hieman pidemmällä sellaisella, säiden salliessa (Onko pyöräily +36 asteen helteellä "säiden sallimaa"? Oli tai ei, teinpä sellaisenkin.). Olo oli koko viikon energinen, paljon reippaampi kuin viime viikkoina, eikä vähäkalorinen ruoka aiheuttanut päivän aikan mitään kummempaa väsymystä tai uupumusta. Loppuviikosta yhtenä iltana hieman huimasi, koska olin nälkäinen, ja päivä oli ollut melko kuuma; todennäköisesti olin juonut liian vähän vettä. 

Veden juonti olikin ehkä vaikein osuus dieettiä, korvasin osan määrästä teellä (jota juon muutenkin ainakin litran päivässä). Aikuisenhan pitäisi juoda n. 1,5 - 2 litraa vettä päivässä; dieetin lihapäivinä vettä pitäisi juoda vielä enemmän, mitä en onnistunut tekemään. Kuumalla kelillä tulee onneksi juotua reippaasti, mutta viileinä päivinä juominen tuppaa unohtumaan.

Loppujen lopuksi painoa putosi hieman yli kaksi kiloa, ja vyöräröltä katosi kolme senttiä! Jos olisin nostanut liikunnan määrää, olisin ehkä pudottanut kilon lisää. Viikko tuntui todella pitkältä, mutta loppujen lopuksi en kaivannut kuin illalla "jotain hyvää", koska siitä on tullut (huono) tapa. Ruuasta haaveilu taitaa enemmänkin olla se ongelma. Nälkä tuli niinä päivinä, jolloin en syönyt lämmintä ateriaa, mutta nälkää sai siirrettyä teellä ja välipalalla. Dieetin keitto piti nälkää siinä missä mikä tahansa muukin ateria (käytin keitossa reseptiä huomattavasti enemmän mausteita!!), ja vaikka söin joinain päivinä "tuhdin" aterian sallittuja ruokia, milloinkaan viikon aikana ei ollut "ähky" tai turvonnut olo. Annoskoko puolittui - siis se mitä syö tullakseen kylläiseksi! Silloin kuuluu lopettaa, eikä ottaa vielä vähän lisää.

Eli taaskin sain muistutuksen siitä, että jos syö pienempiä annoskokoja, vaihtaa pastan salaattiin, ja leipävälipalat vaikka hedelmiin - kaikkea voi syödä hyvällä omatunnolla. Iltamussutteluunkin kannattaa varautua ennalta, jolloin on jo päättänyt syödä vaikka vihannestikkuja sipsien sijaan. Monet dieetit suosittelevat pitämään viikossa yhden päivän, jolloin saa syödä vapaasti - silloin ruuansulatus saa taas vauhtia, kun sitä välillä vähän herätellään eri tavoin.

Yleensä dieettejä kai karsastaa sen takia, että ne tuntuvat niin masentavan mauttomilta, mutta minusta resepteistä jätetään turhaan pois mausteet. Useat mausteet nimittäin jopa nopeuttavat ruuan sulamista ja imeytymistä. Yrtit eivät lihota! Suolan määrää on hyvä tarkkailla, ja usein muutaman päivän jälkeen vähäsuolaisempikin ruoka alkaa maistua, kun liika suola pääsee huuhtoutumaan pois. Minä siis käytin paljon mausteita, vähän suolaa, mutten lainkaan rasvaa taikka öljyjä (niitä ravintolan salaatteja lukuunottamatta). GM dieetti ei ole mielesäni pidemmän päälle jatkuvasti toteutettuna terveellinen vaihtoehto, koska ihminen tarvitsee hiilihydraatteja ja rasvaa. Mutta minusta tämä viikon ruokavalion siistiminen oli hyvä, siedettävä ja puhdistava. Todennäköisesti testaan tätä uudestaan, kun haluan hieman vauhtia tai puhtia elämään.

Yleensä pidän tällaisia dieettejä hölynpölynä, mutta tämä oli minulle sopiva ja lempeä tapa hieman jarruttaa ja pohtia, mitä suuhunsa laittaa. En näytä niissä bikineissä muuten yhtään sen kummemmalta kuin viikko sitten, mutta pääkopassa tapahtui jotain. Olen tällainen kuin olen, ja juuri nyt tyytyväinen itseeni! Gut gemacht!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!