9. heinäkuuta 2015

Lebensmittel für Bienen, bitte!

Mehiläisten katoaminen ja torjunta-aineiden tuhot ovat taas viime aikoina vilahdelleet otsikoissa. Mehiläiset ovat kuitenkin olleet jo vuosisatoja indikaattorina sille, miten luonto voi, ja jo kauan sitten tutkijat ovat todenneet, että tulemme olemaan pulassa.. 

Istuta pihallesi ja parvekkeellesi kukkia, vaikkapa kehäkukkia, auringonkukkia, auringonhattuja ja pelargoneja, tai kukkivia (ja tuoksuvia) yrttejä - jotka muuten pitävät hyttysiä loitolla.

Jos kesäkukat eivät ole sinun juttusi, niin jätä edes nurmikko pariksi päiväksi leikkaamatta, erityisesti silloin, kun voikukka tai apila kukkii.

Älä kitke rikkaruohoja myrkyillä! Myrkyt jäävät maahan vuosiksi. Etikka tukahduttaa aurinkoisena päivänä rikkakasvit laattojen raoista, ja voit lakaista ne illalla pois.

Jos sinulla on kukkapenkkejä tai kasvimaata, mutta pölyttäjät uupuvat, osta tai nikkaroi hyönteishotelli, se ei tarvitse kuin pari lautaa, naulaa ja sisälle vaikkapa käpyjä, kaarnaa ja heinää. Pieni vesiaihekin voi auttaa, pörriäisetkin tarvitsevat vettä.

Jos sinulla on maata, mieti voisitko hankkia muutaman mehiläispesän. Ne eivät maksa paljoa, eivätkä vaadi liikaa työtä. Jätä ainakin mökkitontin perälle pieni kukkaketo ja risukasa - annat mehiläisille ja muille pölyttäjille ja maankääntäjille ruokaa ja kodin.

Jos pelkäät mehiläisten ja muiden pistoa, älä huido! Harvemmin sinusta saa maukasta mettä.

Jos asut kaupungissa, osta luomua, ja osta paikalliselta hunajan tuottajalta hunajaa tai mehiläisvahatuotteita. Autat silloin lähialueittesi mehiläisiä jatkossakin.

Ja jos tämä kirjoitus tuntui sinusta touhotukselta, niin mieti mitä muuta ympäriltäsi on kadonnut mehiläisten jälken. Ensin kukat, sitten mehiläiset, sitten hedelmät, linnut, isommat pedot - kohta Sinä. Minä. Me kaikki, jos emme juuri suoraan mehiläisten ja luonnollisen ravinnon vuoksi, niin niiden myrkkyjen.












Älä ota kesäkissaa, ota kesälaventeli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!