17. heinäkuuta 2015

Schönen Sommer

Tämä kesä on ollut tähän asti kummallinen, mutta nyt kelit tuntuvat noudattavan seuraavat pari viikkoa normaalirutiiniaan, lämmintä päivällä, viileämpää yöllä. Minun on pitänyt tehdä monta puutarhapostausta tänne, mutta kierros pihalla surettaa liikaa:

  • nurmikko on palanut kusenkeltaiseksi laamupelloksi; myös kaikki hienosti paikatut, ja uudelleen kylvetyt kohdat (tasoitimme alkukesästä nurmella olevia kuoppia)
  • siellä, missä nurmikko on vihreää, harottaa sitä ärsyttävää sitkeää heinää, jota ei saa ruohonleikkurilla poikki.. Rakot käsissä saksilla yksittäin nipsiminen kyllästyttää jo.
  • pihakiveyksen saumoissa rehottaa taas, suolaaminen ja etikkakylvyt toimivat jonkin aikaa, mutta sateet huuhtoivat maan taas kasvukelpoiseksi. Onneksi nyt paahteella niiltäkin loppuu energia -- lopputulos on kamala sotku.
  • "vadelmatarhassa" puolet penkeistä on tyhjiä, koska alkukesän viileydessä ja mutamaassa ei puolet sieministä itänyt laisinkaan (maissi ja kesäkurpitsat sen sijaan rehottavat valtoimenaan irvokkaana kontrastina surulliselle savikokkareiselle tyhjiölle..)
  • ruusut ja vanha hortensia ovat haalistuneet ja kuivuneet auringossa laikullisiksi, kastelusta huolimatta; eivätpä kuunliljat ja keijunkukatkaan ole säästyneet palovammoilta
  • pinaatti kukkii..
  • grillipaikan somisteksi huolella kasvattamani krassit eivät ole sellaisia upeita vesiputouksia, kuin viime kesänä, vaan kuivia, keltaisia ruppanakasoja..


No, kaikessa ei voi aina onnistua.

On sentään hyvääkin vastapainoksi: kesäkurpitsoja ja herneitä saa syödä mahantäydeltä, lehtikaalia ja herukoita samoin. Omenoita on luvassa ennätysmäärä, jos nuo puut vaan jaksavat kannatella painoa satoon asti - oksat roikkuvat jo nyt maassa sateenvarjona. Niiden suojassa onkin mukava loikoilla ja lukea kirjoja, eikä kukaan kadun puolelta arvaa, että olemme siellä Koiran kanssa piilossa. Vieressä talvella paleltuneet oleanterin taimet elävät sittenkin, mutta kukkia tuskin nähdään tänä kesänä..

Muutama onnistumisen paikka kuvina, joiden myötä lämmintä viikonloppua Teille kaikille. Täällä vasta Schönen Feierabend, koska lauantai on Saksassa werktag, työpäivä, arkipäivä.


Großer Kohlweißling eli kaaliperhonen kylässä laventelibaarissa
Jos unohtaa tuijottaa palaneita ja reikäisiä lehtiä, huomaa, että
kuunliljahan kukkii! Tänä vuonna enemmän kuin koskaan.
Saksankielinen nimi on muuten Funkien, funky!
Yksinäinen aurinko kukkapenkissä
Tämän kesän voittajapaikka on talon pohjoispuolella, missä
miljoonakello aina niin uskollisesti puskee kelloa toisen perään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!