6. lokakuuta 2015

Höher und höher

Jos olet käynyt Frankfurtin lentokentällä, ja vilkaissut kohti vieressä nousevaa vuoristoa, olet varmaan huomannut huipulla muutaman tornin ja maston siluetit. Minulle nuo lentokoneen ikkunasta näkyvät vuoret ja mastot tarkoittavat sitä, että olen laskeutunut "kotiin".

Vuoristo, joka Frankfurtin laitamilla nousee melko jykevänä linjana, on Taunusvuoristo. (Täällä kun kaikki kalliot ja kukkulat ovat nimeltään 'berg', ja se kääntyy oikeastaan aina vain vuoreksi). Korkein huippu Taunuksella on juuri tuo vuori, jonka huipulla komeilevat useat tornit. Paikan nimi on Großer Feldberg, ja se on suosittu retkeilykohde.

Olemme käyneet Taunuksella ajelemassa sekä autolla että moottoripyörällä, ja mutkittelevat tiet ovat täynnä vaellusreittien merkkejä, pyöräilijöitä, sekä valtavasti porukkaa erilaisilla kaksi- ja nelipyöräisillä. Erityisesti ihmisiä kerääntyy Große Kurveen, tiukkaan mutkaan, josta postasin kuvan aiemmin kesällä eräältä moporetkeltämme.

Große Kurvessa on myös parkkipaikka, missä auton voi vaihtaa vaelluskenkiin, ja lähteä vaikka kiertämään kolme korkeinta Taunuksen huippua: Altkönig nousee 798 metriin, Kleinen Feldberg 826:een ja lopulta tämä Großer Feldberg 881,5 metriin. Ne kaikki voi kiertää usealla tavalla, mutta pääreitti on reilut 13 kilometriä. Toki lääniä riittää vaikka kuinka pitkään (ja rankkaan) vaellukseen tai maastoajeluun.


                                  

                                  

                                  


Huipulla sitten tuulee, ja aika kovasti. Großer Feldbergin huippu on melko tasainen ja metsätön, mutta sieltä ei vielä ihan näe maisemia (ympäröivän metsän vuoksi), vaan vielä on kivuttava näköalatorniin, jos haluaa katsella Frankfurtin pilvenpiirtäjäsiluettia taikka tähyillä Eifel-vuoritostolle asti näkymiä. Alin ylläolevista kuvista on tuo näköalatorni, 1902 rakennettu vuoren mukaan nimetty Aussichtsturm ja Wanderheim, joka edelleen toimii tukikohtana Taunusfaneille - täällä voi kokoontua tai vaikka yöpyä, jos sattuu olemaan Taunusklubin jäsen.. Me emme mopotamineissa jaksaneet kiivetä maisemia katsomaan, syyssää kun kohmetti ajoviimassa sormet ja polvet alta aikayksikön.

Uudempi isoista torneista on radiotorni, jonka juurella on useampikin pienempi torni ja masto. Koko komeus on pläjäytetty valtavalle kivi- ja betonijalustalle, ja kyllä, se on ollut toisessa maailmansodassa merkittävä kohde, joka myös tuhoutui osittain pommituksissa. Jotenkin tuo arkkitehtuuri paljastaa aikakauden turhan selvästi.. Torni on korjattu toimintojen lisäksi myös muistomerkiksi.

Jos nälkä yllättää täällä tuulen tuiverruksessa, alueella on myös (mopoilijoiden suosima imbiß-ravintola, sekä) ravintola ja hotelli Feldberghof. Asiaa hieman tarkemmin tutkittuani, selvisi että alueella on myös  Falkenhof, petolintujen - erityisesti huuhkajien, saksaksi muuten Uhu (huhuu) - suojeluun keskittyvä laitos; alunperin haukkametsästykseen rakennettu paikka.

Parhaiten Großer Feldberg kuitenkin palvelee retkeilijöitä, alueella on maastopyöräilijöille runsaasti reittejä ja haastetta, kevyemmille pyörille on päällystetyt tiet; vaeltajille nähtävää riittää vaikka kuinka paljon (kivimuodostelmia, eväs- ja näköalapaikkoja ym.), ja jos talvella näet huipulla lunta, niin nappaa pulkka tai kelkka matkaan - radiotornien takaa alkaa vanha hiihtohissin "kuru", jota pitkin voi laskea melkein alhaalla siintäviin kyliin asti!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!