13. lokakuuta 2015

Leben ist Lernen

Milloin saksanpaimenkoirayhdistys perustettiin, ja kuka oli sen ensimmäinen puheenjohtaja? Mikä on F.C.I.? Mitä tarkoittavat lyhennykset SV, VDH ja WUSV?


        



Miten vesikauhu tarttuu koiraan; kuinka kauan rabiesrokotus on voimassa; miksi koiranpennut madotetaan? Miten koira suojataan virusinfektioilta; kuinka suuri koira-aitauksen pitää minimissään olla; millainen on terveen koiran kirsu? Kuuluuko koiran perusruokavalioon maito, tee, murot?

Jotta Mies ja Koira pääsevät ensi sunnuntaina osallistumaan BH-kokeeseen, eli (koirien!! :) käyttäytymiskokeeseen, Miehen pitää osallistua ensin kirjalliseen osuuteen. Suomessa tällaista kirjallista koetta ei ole, eikä itseasiassa täälläkään olisi, ellemme olisi sattuneet liittymään juuri saksanpaimenkoirayhdistykseen.. Muilla roduilla/ yhdistyksillä ei ole tätä kirjallista osuutta. Suomessa lienee joitain "koira-ajokortti" -kursseja, joissa on vastaavia kysymyksiä -- ei ajatuksena laisinkaan huono; joskus valitettavasti tuntuu siltä, etteivät kaikki koiran (eläimen) omistajat aivan tiedä, mihin ryhtyivät lemmikin ottaessaan.

Kuulimme tästä kirjallisesta osuudesta vasta äskettäin, ja koehan on luonnollisesti saksaksi. Aineistoa on vajaan 200 kysymyksen verran, ja ne käsittelevät kaikkea yhdistystoiminnasta, ja sen historiasta (Rittmaister Max von Stephanitz oli kova setä 1800-luvun lopulla), ruokinnan ja terveyden kautta itse kokeeseen ja koiran kouluttamiseen. Kokeessa pitää vastata 25 kysymykseen näistä paristasadasta. 


        



Viime illat olemmekin siis istuneet google-kääntäjän ja koepapereiden kanssa pohtimassa, mitä nämä kysymykset tarkoittavat. Puolesta paikallisista koirataudeista emme ole kuulletkaan, emmekä edes osaa kääntää niitä kaikkia. Yhdistyksen paikallishistoria ja alajaostojen tunteminen vaikuttaa tärkeältä tiedolta (paikallisille, ei sinänsä oleellista koiran omistajalle). Koulutuksessa ja liikkeissäkin on joitakin eroja, ja esimerkiksi koirien ruokintaan liittyvät kysymykset ovat hieman haastavia - tapoja ja uskomuksia kun on melkein yhtä monta kuin koiriakin.. Onneksi meillä on tiedossa myös oikeat vastaukset, Miehen täytyy vain omaksua saksanpaimenkoiraliiton kannattamat näkemykset asioista ;) .

Itse BH-koetta varten on nyt työskennelty tiiviisti - käännöksiä ja paikallaoloa on hiottu monina pimeinäkin iltoina - ja sunnuntai-aamuna Koira pääsee viimein osoittamaan taitonsa ja hermonsa tottelevaisuuskokeessa, ja vielä kaupunkiosiossa, missä se joutuu jokapäiväisiin tilanteisiin, kuten kohtaamaan muita ihmisiä, polkupyöriä, koiria ja liikennettä. Koe on mielestäni hyvä, ja sen (tai ainakin kokeen tehtävät) voisi suorittaa useampikin koira omistajineen - hyvä käytös kuuluu jokaiselle koiralle (ja koiran omistajalle!).

Pitäkää siis peukkuja ja kannuskynsiä ylhäällä sunnuntaina, kun heräilette! Kun suoritamme kokeen hyväksytysti, pääsemme jatkamaan Koiran kanssa treenaamista ja toivon mukaan myöhemmin osallistumaan muihin kokeisiin, kun jäljestykseen tai suojeluun. Ainakin tämä on reipasta ja raikasta harrastusta Koiran kanssa, kylkiäisenä tämä hulivilimme oppii vähän tapojakin!


       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!