19. joulukuuta 2014

Weihnachtswünsche!



Kuulemani mukaan saksalaisessa joulupöydässä on melko vaihtelevasti ja hyvin erilaisia joulu"herkkuja". Aattona syödään makkaraa ja perunasalaattia, koska kenenkään ei haluta joutuvan seisomaan koko iltaa keittiössä - oikein hyvä ajatus! Joulupäivän ruokalistalla taas on perheestä ja perinteestä liittyen mitä vain, juhlaruokaa kuitenkin.

Kinkku ei oikeastaan meidän tuntemassa jouluisessa muodossaan kuulu saksalaiseen pöytään, ellei perheessä ole suomalais(pohjoismaalais)verta. Yleisin pääruoka on ente (ankka) tai gans (hanhi). Tämä selittää, miksi eräs naapurimme on kasvattunut monikymmenpäisiä ankka- ja hanhilaumoja pihallaan, ja hetki sitten suuri osa katosi jonnekin.. Täytynee käydä hyvästelemässä viimeiset vaappujat tällä viikolla, ovatpa ainakin oikeaa luomua ja vapaata vaappujaa! Kalkkunat ja kanat katosivat jo viikkoja sitten, tosin kalkkunoita ei ole ikävä - niiden kalkatus ja pörhistely alkoi jo ottaa päähän, kun Koiran kanssa monta kertaa päivässä kävelemme ohi.

Pari kamalampaa pääruokaa valmistuu joissakin kodeissa tänäkin jouluna: karpfen (karppi) valmistetaan hauduttamalla, sitä valellaan etikalla, jolloin se muuttuu sinertäväksi, ja kylkeen piparjuurta ja kermavaahtoa. Jos on enemmän lihaihmisiä niin tarjolla olisi myös kesselfleischia (suolavedessä keitettyjä sianpaloja), sisältäen sisälmyksiä, kärsiä, korvia ja niin edespäin, mitä metzgereilta nyt on saanut.. 

Maistuuko? :)

Jälkiruokapöydässä on varmaan sitten noiden pääruokienkin edestä herkkuja, kaupassa näyttää suosituimpia olevan erilaiset päällystetyt ja kuorrutetut lebkuchenit (piparkakku) ja marsipaani"pullat", marzipanstollen. Meidän perhe ihastui pari vuotta sitten panettoneen, siihen italiailaiseen rusinakakkuun, niitä löytyy (vain - harmi!) jättikoossa.

Meillä ei ole listalla muuta perinteistä tänä vuonna kuin pipareita ja glögiä - vielä on vähän jäljellä glögitiivistettä viime joululta. Glögi hakkaa mielestämme glühweinin mennen tullen (mutta emme toki sano ei mukilliselle!). Joulukoristeidenkin kanssa pidin karsittua linjaa, vaikka paikallisten pihojen ja ikkunalautojen hienovarainen tutkiminen asetti omat paineensa.. Rakensin vain lomilta raahatuista kivistä, lenkeillä kerätyistä kävyistä, heräteostoslyhdystä ja ystävän huovuttamista tontuista pienen jouluasetelman. Aiemmin itämään lähteneet tulppaanit pääsivät myös sisään ruukkuun, ja pienet vihreät sarvet puskevat jo mullan läpi, taitaa tosin mennä vuodenvaihteeseen, että ne kukkivat, mutta siitä onkin hyvä jatkaa kevättä kohti!

Rauhallista ja maukasta joulua sekä mainiointa vuoden vaihdetta; nauttikaa pitkistä pyhistä, älkää hössöttäkö, mutta muistakaa rakkaitanne sanoin ja teoin! Ensi vuoteen!


2 kommenttia:

  1. Hei Emma!Niin ja Aaro myös:)))Kyllä on ollut mukavaa luettavaa..ihan kuin ois melkeist käyny itse joulumarkkinoillakin!Olen tosin nähnyt fotoja&kuuluut matkakertomuksia teidän "Vierailtakin"!
    Oiken mukavaa Joulunaikaa teille molemmille...niin ja tietty Koiruudellekin:)Terv Marja

    VastaaPoista
  2. Kiitos Marja, mukavaa, että olet ollut "reissussa" mukana!

    VastaaPoista

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!