16. marraskuuta 2015

Äpfeln, jemand?

Kylmänkostean kauden jälkeen meille palasi taas "lämpö", mittari kipuaa lähelle 15 astetta päivisin, vaikkei aurinko näyttäytyisikään. Pienet valkoiset kaunokaiset nostelevat nuppujaan harvenneen nurmikon seasta, kehäkukat ja kosmokset alkoivat kukkia kasvimaalla uudestaan, ja alkusyksystä leikatut ruusut pukkaavat uutta lehteä - ja kukkaa!?

Omenoita saa edelleen, puut ovat jokseenkin koomisen näköisiä, kun lehdet ovat jo pudonneet, mutta punaisia omenoita roikkuu oksissa edelleen kymmenittäin - vähän kuin koristeomenapuut, mutta jättiompuin.. Kaikille tuli tänä vuonna niin valtava sato, ettei omenat kelpaa edes linnuille - siili taitaa vielä käydä järsimässä puolikkaita raatoja nurmelle. Maku on muuttunut kirpeästä ihanan mehukkaksi ja makeaksi. 


Tiheä sato! Muumiotauti saatiin tänä kesänä kuriin, rapsin keväällä kaikki mustuneet alut pois, leikkelin saastuneita oksia pois ja keräsin viikoittain rusehtuvat omenat pois puusta ja maasta. Ehkä ensi vuonna tauti on jo kurissa, muutama mokoma pilkkuomppu vielä löytyy pudonneiden lehtien alta.

Nam ja rouskis!

Aurinkoinen yllätys!


Kyllästyin sairastamaan (vaikkei tauti mihinkään helpottanutkaan), ja lähdin sunnuntaina Hundesportvereinille katselemaan, miten Koiran ja Miehen harjoitukset edistyvät, ja hyvinhän siellä oli edistytty! Aikanaan pentuagilityssä minun ja Koiran yhteinen harrastus päättyi katastrofiin, kun en osannut ohjata Koiraa kehällä vastapäivään, mutta nyt Kaveri viipottaa pitkin kenttä kiertämässä kaikki esteet (myös tielle sattuvat tolpat, aidat ja A-asteet! :) pienellä käden vinkkauksella. Mokoma.



Dunkel und stürmische..


Luonto alkaa muutamaa puuta lukuunottamatta olla aika lohduton näky, rankoja ja runkoja vain mustanaan. Mielikuvitus alkaa taas laukata, kaiken maailman nivelrikkoiset sormet siellä taas kurkottelevat kohti takin kaulusta..!


Oksalla istuu ihan varmasti noita..


2 kommenttia:

  1. Mihin kaikken noita omenoita siellä ovat naapurit käyttäneet? Tekeekö monikin omenasiideriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä käytetään todella paljon omenahilloa, joten siihen varmaan menee paljon omppuja kotikäytössä.

      Siideriä ei Saksassa kauheasti ole tarjolla, mutta erityisesti täällä Frankfurtin kupeessa Äppelwoi (Apfelwein), eli omenaviini on todella suosittu juoma. Sitä nautitaan sellaisenaan (pur), taikka süß oder sauer gespritzt, siis joko limulla tai mineraalivedellä lantrattuna. Mä en itse siiderin ystävänä tykkää kauheasti tuosta, paitsi ehkä kuumana, kun sitä on tarjolla joulumarkkinoilla.

      Omppuja saa myös viedä mehupuristamoihin, jotka aukeaa syksyllä. Niitä vastaan saa omenamehua taikka viiniä, myös niin, että voi talven mittaan hakea lisää, jos ei viitsi kerralla ottaa koko satsia. Minusta kiva idea!

      Poista

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!