30. marraskuuta 2015

Weihnachtsmarketsaison eröffnet

Sääennusteen mukaan pyhään laaksoomme oli viikonlopuksi luvassa sadetta ja myrskytuulta, joten päätimme luottaa tuuriin, ja ajoimme Düsseldorfiin, missä tuntuu aina olevan kaunis keli. Eikä meidän tarvinnut tälläkään kertaa pettyä.

Todellinen syy retkelle oli Miehen pukuostokset, joiden ajan odotin malttamattomana kaupungille pääsyä, ja lukuisten markkinoiden tutkimista. Joulumarkkinat ovat täälläkin levittyneet ympäri kaupunkia. Kävelimme tutun reitin, joka alkaa Königsalleelta, tuolta luksusostoskadulta, kiertää vanhankaupungin kautta Reinin rantaan, ja sieltä taas takaisin Königsalleen puistoon.

Isojen tavaratalojen jälkeen pieneltä Heinrich Heine Platzilta löytyy ehkä kaupungin näyttävimmät (ja ahtaimmat) markkinat - Engelchenmarktina tämä myös tunnetaan. Väenpaljous oli niin kova, etten saanut otettua paikasta kuvaa jäämättä raitiovaunun alle (kaikissa risteyksissä oli valo-ohjauksen lisäksi liikennettä ja ihmismassoja ohjaamassa joukkioittain oranssihaalarisia liikenteenohjaajia - tämä kertonee ihmismäärästä kaduilla tähän aikaan vuodesta). Jos pidät enkeleistä, suuntaa tänne.



Rheinuferpromenaden voi taittaa myös kyydillä; muualla voi käyttää vaikkapa ratikkaa, mutta kävellen näkee eniten.

Altes Rathaus Marktplazilla. Tämä aukio oli päämääräni, ja sinne suuntasimmekin,
tosin aikaa pitää varata, kävelytahti on lähinnä vaappumista ja matelua.

Toisessa kädessä kamera, toisessa glühwein-muki - kaikki hyvin!

Tämä peura ei laula, mutta Herbornissa on kuulema laulava hirvi..

Tarjolla on mm. kaikkea lasista: kuusenkoristeita ja vaikkapa tonttulauma ikkunalaudalle


Marktplatzin markkinat ovat lähinnä perinteisiä joulumarkkinoita, löytyy puiset myyntikojut, joulukuusi ja karuselli. Düsseldorfin aukiot eivät ole kovinkaan suuria, joten tunnelma on melko tiivis. Myyntikojuista kiinnostavimmat ovat ehkä täällä - osassa on eri käsityöläisten näytöksiä, osassa käsittämättömän työlään näköisiä koristeita metallista, lasista ja puusta.

Kansankauppakadulta eli Flinger Strasselta löytyy myös omat markkinansa; pikkukojuista sai ostaa kaikkea jouluvaloista ja -koristeista linnunlautoihin ja paahdettuihin kastanjoihin. 


Kaikkea mausteista

Lintulaudat ovat tänä vuonna kaikkialla


Jos nälkä pääsee kaikista kojujen houkutuksista huolimatta (täytettyjä lettuja, makeisia, pipareita, makkaroita ja pretzeleitä..) yllättämään, vanhankaupungin kaduista kannattaa valita vaikka Berger tai Bolker Strasse, molemmat ovat täynnä ravintoloita. Toki koko Reinin ranta on yhtä ravintolaa, myös tähän aikaan vuodesta - pukeudu lämpimästi tai etsi paikka lämpölampun alta ja kietoudu viltteihin!


Väterchen Frost?


Stadtgraben Königsalleella. Puiden latvustoissa laulaa satojen lintumaahanmuuttajien parvi,
vihreät Halsbandsittichit eli kaulanauhapapukaijat ovat muuttaneet Afrikasta erityisesti Reininjoen
varrella sijaitseviin kaupunkeihin niissä sijaitsevan lämpimän ilmaston vuoksi.. 
Kurkkaa täältä mistä linnusta on kyse.

Saksalaisten joulumarkkinoiden pakollinen varuste - Riesenrad!

Burgplatzin markkinat löytyy maailmanpyörän alta

Parhaimmillaan kaikki markkinat ovat hämärän laskeutuessa, kun kaikki valot ja koristeet pääsevät oikeuksiinsa. On kultaiset valot, sininen aukio ja värikkäät kojut. Tässä vaiheessa me tosin jo suuntasimme takaisin autolle ja kotiinpäin. Onneksi on lähimarkkinoita iltaohjelmista nauttimista varten!


Jos teet/ ostat joulukranssin, älä pidättele koristeiden määrässä! 

Jos puiset, lasiset tai posliiniset koristeet eivät innosta, oman saksalaiskylän voi rakentaa myös paperista


Olen useamman kerran kehunut Düsseldorfia, se on lähimmistä isoista kaupungeistamme mielestäni hienoin (Köln taas mukavin), mutta vaikka kelit jälleen suosivat meitä, ja auringonlasku Reinin rannassa on aina hieno, luulen, että tämä kaupunki on parhaimmillaan kesällä ja/tai ostosten tekoon. Joulumarkkinat eivät olleet niin tunnelmalliset kuin esimerkiksi viime vuonna Wiesbadenissa (kurkkaa kuvia täältä), tosin on ehkä epäreilua verrata näitä kahta aluetta toisiinsa, koska kaupungit ja markkinoiden sijainnit ovat niin erilaiset. Düsseldorf on silti joka kerralla käynnin arvoinen! Jos vielä suunnittelet (joulumarkkina)retkeä tänne, niin löydät kaikki markkinakohteet esimerkiksi täältä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!