11. huhtikuuta 2016

Blumenmeer

Tällä viikolla jaan kuvia toisenlaisesta merestä, mutta Hollannin maaperällä ollaan silti. Jos olet koskaan tulppaaneja tai kukkasipuleita ostanut, olet varmaan huomannut että Hollanti tuottaa niistä melkoisen osan. Olen vaeltanut useaan otteeseen Amsterdamin kukkamarkkinoilla (Bloemenmarkt Singelin varrella) ja ihaillut valtavia tulppaanipuketteja sydän sikkurallaan. Käynti herttaisessa tulppaanimuseossa (Amsterdam Tulip Museum, Prinsengracht) kruunasi erään kiireisen työreissun joitain vuosia sitten. (Amsterdamissa on muuten muitakin aivan loistavia ja hieman suurempia ja kuuluisampia museoita, joita kaikkia suosittelen lämpimästi!).

Tulppaanit, nuo kukkarakkauteni, ajoivat meidät aprillipäivänä hiekkadyyneiltä hieman sisemmäs maalle, kukkamerien luo. Kevät oli tuolloin vielä aikainen, mutta ihana kevätaurinko saatteli meitä (ja tuhansia muita) jo aamutuimaan kohti Keukenhofin puutarhaa. Suosittelen ostamaan pääsylipun (16€) ennakkoon netistä, sillä bussilaumoittain paikalle saapuvat ihmisjoukot saavat tilanteen vaikuttamaan hyvinkin kaoottiselta. Ennakkolippujen kanssa marssimme suoraan porteista sisään, Koira kainalossa - puistoon saavat haukutkin tulla, kunhan pysyvät hihnoissaan.

Jos et ole kuullut Keukenhofista, niin se on erityisesti (kevät)kukkasipulien valtaisa "myyntinäyttely", 1400-luvulla perustettu - alunperin keittiöpuutarha! - englantilaistyyppinen yli 200 hehtaarin puutarha. Kukkasipulien maahantuojat esittelevät siellä valtaisina istutusalueina krookusten, narsissien, tulppaanien ja monien muiden sipulikukkien eri lajikkeita. Puutarha on auki vain n. 8 viikkoa keväisin, silloin kun kukinta on käynnissä ja komeimmillaan - pääsesonki on juuri nyt, kun tulppaanitkin ovat avanneet nuppunsa. Ehdit siis vielä huhtikuun ajan ihailemaan kukkamerta!

Meidän kohdalla tulppaanit olivat vielä pääosin uinumassa muutamia varhaisia lajikkeita lukuunottamatta, mutta miljoonat (kirjaimellisesti miljoonat: siellä lepää ainakin 7 miljoonaa sipulia kauniissa ja tarkoissa riveissä ja kukkapenkeissä!!) krookukset, hyasintit ja narsissit täyttivät koko puiston ihanalla väriloistolla ja huumaavilla tuoksuillaan! Kirjoitan lisää puistosta ja sen eri "kohteista" muutamassa seuraavassa postauksessa, mutta nyt niitä kuvia:





















Nuo ihanat sini-lila-valkoiset aallot krookuksia ja hyasintteja olivat eniten mieleeni; tällaisessa laajuudessa nämä ihana kukkamatot ovat pyörryttävän upeita! Älkää naurako, mutta saatoin tirauttaa muutaman kyyneleen niissä hiljaisissa piiloissa, joita tämän valtavan puistoalueen kätköistä löytyy - siis silkasta onnesta! Hyasintti on ollut minulle enemmän joulukukka, joka ei ole päässyt kotiin, koska sen tuoksu (vaikkakin ihana) on aivan liian voimakas sisälle tuotuna. Saksassa se kukkii joka toisen pihalla näin keväisin, ja täällä Keukenhofissa se pääsi oikeuksiinsa massivisissa istutuksissa, ja se pääsi yllättämään minut täysin. Miten hieno, erikoisen kiehtova kukka! Se tunkee maasta kuin pieni suomuinen godzilla, ja avaa yksittäiset pienet kukkansa asteittain valtavaksi kukkasoihduksi, eikä sen tuoksusta voi olla pitämättä tuolla ulkona.

Keltainen ei ole kukkavärinä minun suosikkini, mutta ei sille voi sanoa ei kun se näin aurinkoisesti valloittaa mielen ja maiseman! Yksinään upea, kontrastina tumman violetin kanssa huikea!

Mikä on sinun lempiyhdistelmäsi, värisi tai kevätkukkasi? (Lisää vaihtoehtoja seuraavalla kerralla!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!