6. huhtikuuta 2016

Frische Böen

Muutama sana ja kuva lisää Hollannin Zandvoortista. Paikka muistuttaa minua lapsuuden lomasta jossain päin Tanskan rannikkoa, sieltä jäi mieleen lomamökit, dyynit, teräväreunaiset heinät ja loputon hiekkaranta. Siellä opin (nyt tosin unohtuneen) tavan juoda appelsiinimehulla raidoitettua piimää, ja mustaherukkateetä - maut, jotka tuovat muistoja mieleen edelleen. Jossain mielen sopukoissa on aina palanut toive nähdä vastaavia maisemia uudelleen, ja Zandvoortin maisemat ovat melko lähellä muistikuviani.

Jos joskus kesällä halajaa aurinkorannalle, mutta Välimerelle on liikaa matkaa niin Itämeren ja Pohjanmeren Saksan, Tanskan ja Hollannin rannoilla voi päästä samaan tunnelmaan. Minä tekisin yhdistelmäloman Amsterdamista tänne Zandvoortiin, koska tänne pääsee Damista junalla alle puolessa tunnissa! Zandvoort aan Zee on täynnä hotelleja, aamiaismajoituspaikkoja ja loma-asuntoja. Me yövyimme (mielestäni huvittavasti nimetyssä) Amsterdam Beach Hotellissa, joka on rannan keskusaukiolla: edessä meri, ja takana kaupungin keskusta. Ja hienoa hiekkaa joka paikassa!

Ja rannaltahan ei tarvitse poistua, se on täynnä ravintoloita, baareja ja ohjelmaa; myös sesongin ulkopuolella.

Saapuessamme paikalle alkuiltapäivästä, ranta oli jo täynnä kulkijoita

Horisontissa siintää kanaalin suu, josta laivat ajavat kohti Amsterdamia

Kumpaan vain suuntaan rantaa kulkiessa löytyy rauhallisempia paikkoja, ja kesällä jää tilaa omallekin viltille, jos
haluaa kauemmas rantaravintoloista ja aurinkotuoleista.
Ylhäällä dyynien päällä on kuuluisa Zandvoort Circuit Park - ajorata moottoriurheilufaneille.

Juuri kun alkaa janottaa ja mahassa kurnii, löytyy taas ravintola. Söimme hyvää, tuoretta heekiä, eli kummeliturskaa!

Joku urhea suppailijakin löytyi, tuuli ja aallokko vain olivat melko kovat

Paikallisia hengailijoita

Merellä sää vaihtuu hetkessä, mutta onneksi tuuli kuivattaa.
Ja lämpötila oli onneksi lämmin.

Matalaa rantaa voi kulkea myös merelle päin, kunhan on vedenpitävät kengät, ja huomioi nousuveden.. Kesällä kannattaa
ottaa lainelauta mukaan niin pääsee sutjakasti takaisin rannalle.


Jos saisin valita päivän aktiviteetin, niin se olisi aktiivista läsnäoloa. Tässä.

Ja tässä.

Simpukankuorien metsästystä ei ole vaikea harrastaa. Tässä kokoelmiin veikeä, nimensä ansainnut partaveitsisimpukka!

Perinteisemmissä malleissakin on valinnanvaraa

Kuka voi vastustaa pientä porskuttelua?

Mitä muuta ihminen voi tarvita kuin vähän meri-ilmaa, aaltojen pauhetta ja lokkien huutelua?


Kun rannalla olo alkaa kyllästyttää (mikä ei tosin ole mahdollista, mutta jos nyt haluaa tauon tuulesta), niin voi suunnata dyyneille. Sieltä löytyy ainutlaatuista luontoa. Zuid-Kennemerlandin kansallispuistossa voi törmätä kettuihin, peuroihin ja jäniksiin ja erilaisiin lintuihin. Puiston alueelle on myös tuotu hevosia ja lehmiä laiduntamaan, saattaapa vastaan löntystellä euroopanbiisoni eli visenttikin! Tällä dyynialueella voi kulkea ja pyöräillä vapaasti.

Jos eläimet kiinnostavat lisää, voit jättää pyörän aidan toiselle puolelle, ja siirtyä sisään Amsterdamse Waterleidingduinenin dyyneille, jonka alueella asustaa erilaisia jyrsijöitä ja näätäeläimiä, sekä kettuja, saksanhirviä ja kuusipeuroja. Ajoimme tämän puiston reunaa pitkät pätkät autolla toiseen kohteeseen siirtyessämme, ja siellä aidan toisella puolella oli tosiaan valtavat laumat suloisia bambeja eli noita pilkullisia kuusipeuroja!

Dyyneiltä löytyy myös toisen maailmansodan aikaisia bunkkereita ja muuta historiaa, joten alueella riittää tutkittavaa jokaiselle! Kaupungilla on ostos-ja kahvittelumahdollisuuksia, ja pelkästään paikallisten asuinalueiden tutkiminen on mukavaa puuhaa - hollantilaisilla kun on veikeä tapa olla sulkematta verhoja! Voit siis ohi kulkiessasi moikata aamiais- tai illallispöydässä istuvia paikallisia :). Mainitsemisen arvoisia paikkoja ovat myös ihanatihanat Aerdenhout ja Heemstede, sekä muut rannansuuntaiset puistokaupunginosat, joissa on toinen toistaan upeampia huviloita, minilinnoja ja kartanoita! Fillarit alle, ja tutkimusretkelle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!