18. toukokuuta 2015

Naturdenkmal

Luonnonmuistomerkki

Täältä meidänkin nurkilta luonnosta löytyy lukemattomia vihreitä "varoituskolmioita", landschaftsschutzgebiet, naturschutzgebiet ja myös yksittäisiä naturdenkmal -paikkoja. Luontoa, maisemia ja yksittäisiä puita tai muodostelmia suojellaan ja huomioidaan. Tuo ylläoleva merkki kertoo mm. tuon puun olevan erityisen vanha (yli 200 vuotta) ja kaunis. Nyt lehtien aikaan se sulautuu viereisten puiden kanssa yhdeksi lehvästöksi, eikä sitä pensaiden joukosta ihan erota kunnolla; talvella se näkyy kokonaisuudessaan paremmin. Mutta sen kylkeen laitettu merkki muistuttaa silti asiasta joka päivä. Sanana tuo naturdenkmal on mielestäni hieno, se laittaa ajattelemaan asiaa, luonto tai luonnon kappale on ajattelemisen arvoinen.

Minusta tämä meidän ympäröivä luontomme, maaseutu, niityt ja valtavat metsät ovat kaikki ajattelemisen arvoisia, ja tänä keväänä ja alkukesänä olen kulkenut näitä polkuja erityisen kiitollisena. Kauneus, rauhallisuus, elämä puiden juurilla ja oksilla, kasvuvaiheiden, värien ja valon vaihtelu, se miten tuttu paikka on erilainen eri vuorokauden aikaan. Olen kiitollinen siitä, että minulla on aikaa huomata nämä asiat, kulkea näissä metsissä ja näillä niityillä. Nämä ovat olleet täällä ennen minua, ja toivottavasti ovat minun jälkeenikin, vaikka ehkä vähän muuttuvat ajan myötä.

Minusta ei ehkä jää jälkeeni mitään, eikä muisto minusta elä satoja vuosia, mutta tuo puu, tämä maisema saattaa olla tässä vielä toisten kahdensadan vuoden jälkeen, ja ehkä joku silloin kulkee tuonkin puun ohi, ja miettii, että se on ollut siinä jo 400 vuotta.. Toivottavasti.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!