4. toukokuuta 2016

Der Ferienmonat

Kevät on tänä vuonna tarpeeksi viileä niin että valkovuokotkin ehtii huomata.
Edellisvuosina kukinta oli lämpöisissä keleissä noin päivässä ohi..

Braunfelsin Stonehenge




Toukokuu on yhtä juhlaa, varsinkin työntekijälle, alkaahan toukokuu tunnetusti työn juhlalla. 

Vappua vietetään Saksanmaalla eri tavoin eri paikoissa, meidän ympärillä täällä Hessenissa ei kauheasti tapahdu, joitakin maitanzeja järjestettiin tuttuun tapaan, mutta sen sijaan että siellä rullattaisiin nauhoja maibaumin ympärille (vaikka noita vappupuita nouseekin muutamaan kylään joka kevät; yleensä se on vain maalattu tai koristeltu puusalko, mutta onpa tuolla naapurimäellä nauhoin koristeltu kuusikin salon nokassa!?), tantsuissa raikaa ennemmin poppi. Ja Erste Mai Frühschoppen on tietysti aina Dillheimin jalkapallokentällä, mutta se tuntuu olevan futisseuran oma juhla.

Heti kun vapun huuruista on selvitty, tiedossa on melkoinen juhlaviikko. Helatorstaina, täällä Christi Himmelfahrt, vietetään Kotimaan aikataulusta poikkeuksellista isänpäivää. Sattumalta nuo kaksi osuvat tänä vuonna samalle päivälle. Vatertag tunnetaan ennen kaikkea Männertagina, josta olenkin tainnut mainita: miesjoukot lastaavat perässä vedettävät kärryt täyteen olutkoreja ja snapsipulloja, ja suuntaavat minnekäs muualle kuin metsään viettämään iloista päivää äijäseurassa. (Huvittavasti seuraavana päivänä on sekä Ohne-Hose-Tag että Anti-Diät-Tag :D ). 

Ja heti kun isät ja miehet taas pääsevät jaloilleen, juhlitaan jo äitejä sunnuntaina. Saavatko äidit silloin painua tyttöporukalla puistoihin kilistelemään skumppalaseja, epäilen ;) Joka tapauksessa tämä viikko on monelle lyhyt työviikko, kun helatorstain jälkeinen perjantai on monelle brückentag, eli suositeltu vapaapäivä ennen viikonloppua. Miehen työpaikalla kaikki ovat tällaisina päivinä vapaalla.

Seuraava lyhyt (työ)viikko onkin sitten jo kuun puolessa välissä, kun helluntaita eli Pfingsteniä vietetään sunnuntain ja maanantain ajan. Ja taas siitä seuraavalla viikolla ehditään jälleen töihin kolmeksi päiväksi, kun Fronleichnam (katolinen Pyhän Ruumiin juhlapäivä) torstaina tekee perjantaista taas brückentagin viikonloppuun. 

Toukokuu on siis (paikkakunnasta riippuen - kaikki juhlapäiviä ei vietetä pyhäpäivinä kaikissa osavaltioissa) työläiselle suorastaan juhlakuukausi, kun ylimääräisiä vapaapäiviä suorastaan sataa niskaan. Toukokuussa on yksi kokonainen viikko, jolloin ei ehditä juhlimaan (sunnuntaita lukuunottamatta) mitään. Mahtuu sillekin viikolle Eurooppapäivä, ja vaikkapa Apfelkuche-Tag.

Kotimaassa toukokuu tarkoittaa myös loppuvaa kouluvuotta, joten juhlia riittää varman jokaiselle. Mikä sinusta on parasta toukokuussa? Minusta toukukuun 19. päivä on oikein mukava, ja sen voisi julistaa myös kansainväliseksi juhlapäiväksi :) 


Tervetuloa kesä, sinua oli ikävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!