5. helmikuuta 2016

Als Glücksbärchis oder als Bushaltestellen?

Käsitykseni saksalaisista on edelleenkin se, että he ovat jokseenkin korrekteja, pidättyväisiä, mutta ystävällisiä. Karnevaaliaikaan käsitykseni romuttuvat.

Eri laskutapojen mukaan karnevaalikausi alkaa marraskuussa Martinpäivästä tai vasta Dreikönigstagista (6. tammikuuta) - joka tapauksessa eilen oli Fettdonnerstag, "rasvatorstai"*, jolloin mässäillään (berliinin)munkkeja (jotka täällä ovat tomusokerikuorrutteisia, toisin kuin Kotimaan vaaleanpunaiseksi kuorrututetut berliiniläiset) ennen paaston alkua.

Tutummin torstai tunnetaan kuitenkin Weiberfastnachtina, naisten laskiaisena*. Meidän nurkilla karnevaaleja vietetään lähinnä vasta sunnuntaina erilaisin karnevaalikulkuein, mutta Reinin varren kaupungeissa hulinat alkoivat jo eilen. Virallisen tavan mukaan kello 11:11 työt loppuvat ja naiset ottavat vallan. Käskin varmuuden vuoksi Miestä laittamaan eilen töihin halvan kravatin, koska naiset saattavt napsia noita miehisyyden symboleja poikki, ja vaihtaa niitä Bützcheneihin, pikkupusuihin.. (Ei tapahtunut onneksi tänäkään vuonna).

Kölnissä juhlitaan oikein kunnolla, ja vaikka siellä Rosenmontag (eli ensi maanantai) on suurin juhlapäivä kulkueineen, niin kaupunki menee sekaisin jo Weiberfastnachtista. Siihen valmistaudutaan jo kuukausia ennen, erilaiset naisjoukot (ystävät, työtoverit, liikuntaryhmät jne.) suunnittelevat ja valmistelevat mitä huikeampia juhla-asuja, ja Rosenmontagin juhlakulkeeseen (Karnevalzug) ilmoittautuu satoja osallistujaryhmiä. Viime vuonna mietin, lähtisinkö Kölniin katsomaan juhlahumua, mutta päätin toisin, kun luin, kuinka hirveä määrä porukkaa kaupunkiin ahtautuu - siellä kun on kuumana kesäpäivänäkin hieman liikaa väkeä minun makuuni.

Pukuloistoa voi kuitenkin ihailla netin kautta, minä käyn katselemassa kuvia Kölnin karnevaalisivujen kautta, ja kyllä - käsitykseni jäykähköstä saksalaisesta muuttuu.. Minusta "bussipysäkit" ovat ehkä hauskimmat tapaukset!? :D Käy katsomassa eilisen kuvia täältä, niin ymmärrät mitä tarkoitan.

Näissä pienemmissä paikoissa, kuten meidän lähikylämme, juhlinta on hillitympää, viime vuonna kävin Wetzlarin kulkuetta katsomassa, ja siinä oli minulle ihan riittävästi hulinaa. Jos tänä vuonna eksyn paikalle, etsin hieman rauhalliseman nurkan (koska en halua kukkaruukkua päähäni - kulkueesta heitellään makeisten lisäksi kukkia ja juomiakin..) tai kiipeän jonnekin ikkunalaudalle turvaan!

Miksi sinä aiot pukeutua karnevaaleihin, tai ensi vappuna?


* Pahoitteluni vapaamuotoisista, ei-tarkistetuista käännöksistä! Jos tunnet nimet paremmin kuin minä, kerro toki kommenteissa lisää! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!