22. helmikuuta 2016

Frühstart für die Blütezeit

Kevät on lempivuodenaikani. Jos ette ole jo huomanneet, olenhan siitä jo monta viikkoa puhunut. Joka vuosi kevät on yhtä innostava, värit kirkkaat ja raikkaat, kukat kiehtovan omalaatuiset. Joka kevät kyykin puutarhassa heti lumen sulattua tutkimassa, mitkä sarvipäät nousevat mullasta ensimmäisinä. Keväällä retkiemme määrä (ja laatu) kasvaa taas vilkkaammaksi, mennyt viikonloppu oli yhtä retkeä ja seikkailua.

Täällä Saksanmaalla - missä maisemaa dominoivat lehtipuut, pensaat ja niityt - vihreän sävyjä on aivan käsittämätön määrä keväällä. Kesäkin on ihana, mutta kesään mennessä värit tasaantuvat ja rauhoittuvat. Syksyn ruska ja väriloisto on upeaa, mutta keväällä täällä voi kokea saman vihreän kanssa.

Ihan vielä ei puiden lehdet aukea, vaikka suojaisilla paikoilla silmut ovat jo paisuneet valtaviksi, ja luonto selvästi odottaa seuraavaa lämmintä auringonpaisteista päivää.

Sellaista ei tullut menneenä viikonloppuna, mutta kukkaloistoon varaslähdön otin kuitenkin Frankfurtin Palmengartenin Frühling -kevätnäyttelyssä. Aiemmin tein saman Kotimaassa Tulppanien Lumo -näyttelyssä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. (En tiedä tuleeko vastaavaa näyttelyä enää Kaisaniemeen, kun näyttelyn yhteistyökumppani Villi Niitty ei ole enää toiminnassa. Sääli, sillä kasvitieteelliset ja historialliset sipulikukat ovat mielestäni todella upeita.. ).


Keli oli tihkusateinen ja tuulinen, mutta todella lämmin, +12 astetta. Nurmikoilla Palmengartenin puutarhassa kukkii!

Satoja, tuhansia krookuksia, lumikelloja, sinililjoja..

Näitä olisi voinut tutkia tuntitolkulla..

Jouluruusuja kaikissa väreissä..

..ja lajeissa.


Palmengarten on 1871 perustettu kasvitietteellinen puutarha, ja siellä on jatkuvasti vaihtuvia näyttelyitä, ulkotarhoissa ja kasvihuoneissa. Kameliat ehtivät jo kukkia, mutta nyt parin viikon ajan yhdessä kasvihuoneista on kevätnäyttely, missä kukkivat kevätkukat ja puut Andy Warholin kukkataulujen kanssa. Tuoksu hallissa oli mahtava: tulppaanit, hyasintit, narsissit, esikot, onnenpensaat ja muut minulle tuntemattomat pensaat kukkivat huumaavasti. Esillepanot olivat upeat, ja kukkia löytyy joka kolosta. Osa pienistä sipulikukista olivat vasta avautumassa, mutta tulppanit ja narsissit olivat jo täydessä loistossa!















Kevätnäyttely vei vain osan yhdestä kasvihuoneesta; kävimme kiertelemässä myös itse palmuhuoneessa, mutta sieltä kuvia toisella kertaa. Koska emme olleet käyneet Palmengartenissa aiemmin, kiertelimme hieman myös puutarhassa. Kevätkukkia löytyy sieltä täältä, ja eriteemaisia kasvihuoneita, istutuksia ja alueita niin paljon, ettemme jaksaneet kaikkia vielä edes tutkia. Tänne kannattaa melkein hankkia kausikortti, jolla pääsee myös tiettyihin muihin puutarhoihin ilmaiseksi, ja frankfurtilaiset pääsevät tänne Frankfurt-Passilla eurolla.. Kertakäynti on 7 euroa, mikä ei ole kallis verrattuna siihen, että täällä voi viettää koko päivän. Evästä saa muutamasta ravintolasta ja kioskista, kesällä eräällä lammella voi soudella, ja ainahan saksalaiseen tyyliin tänne voi tuoda omat eväät ja laittaa piknikin pystyyn.






Jos tulet käymään Frankfurtissa, ja sinulla on ylimääräistä aikaa, tai sunnuntaisin, kun kaupat ovat kiinni, ja ravintolat sulkevat ovensa muutamaksi tunniksi iltapäivällä, tule käymään Palmengartenissa. Juna-asemalta pääsee bussilla ja ratikalla tänne, eikä kävellenkään mene kuin hetki, niin olet perillä. Minut löytää täältä ainakin koko kevään ja kesän ajan tästä eteenpäin jokaisella Frankun käynnillä. Seuraavaksi täällä kukkivat orkideat, sitten atsaleat; täällä on teemaopastuksia, näyttelyitä, myyjäisiä ja tanssiaisia. Viime vuonna täällä oli myös jazziltamia, toivottavasti niitä tulee myös tulevana kesänä! Luulen lempipaikkani löytyvän (sieltä missä kukkii!) kesän kuumina päivinä bambujen alta..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro kommenttisi ja terveisesi täällä!